• Foto Rinus van Denderen

Twee redders van een ongeval geroemd voor 'heldhaftige inzet'

AMERSFOORT Burgemeester Lucas Bolsius heeft donderdag 21 november zijn waardering geuit naar twee redders, Xander de Bruin en Peter Riphagen, voor hun inzet bij een ongeval in Hoogland. De Bruin kreeg een Jongerenonderscheiding van de stad en Riphagen kreeg een cadeau en een Amersfoorts 'stiertje'; een speld als symbool van kracht en sterkte.

Het ongeval waar de mannen voor zijn geroemd gebeurde op 1 oktober 2018 op de Bunschoterstraat. Als gevolg van een aanrijding raakte één van de auto's in een slip en kwam op zijn kop in de naastgelegen sloot terecht. Toen Xander op dat moment langsfietste, bedacht hij zich geen moment. Hij zette zijn fiets op slot en is meteen de sloot ingesprongen om hulp te bieden. De deur van de auto ging echter niet meer open. Xander is over de motorkap gedoken om het andere portier te openen. Daarbij kreeg hij hulp van Peter Riphagen, die ook al in het water stond. Samen hebben zij de bestuurster weten te redden. De bestuurster was gewond en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Burgemeester Bolsius: ,,Xander en Peter hebben niet getwijfeld maar hebben moed getoond en zijn in actie gekomen. Door hun hulp is erger voorkomen. Zij verdienen voor deze heldendaad een terechte waardering van de stad".