• Duncan Laurence met zijn Songfestival-trofee.

    ANP Foto

Miljoenen Nederlanders zagen zegetocht Duncan Laurence

AMERSFOORT (ANP) Ruim 4,4 miljoen Nederlandse kijkers hebben zaterdag en zondag de Songfestival-overwinning van Amersfoorter Duncan Laurence gezien. De vier uur durende show was daarmee veruit het best bekeken programma van de avond, zo blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Sinds 2002 is de best bekeken songfestivalfinale die van 2014, toen Waylon en Ilse DeLange meededen als The Common Linnets en op de tweede plek eindigden. Die finale trok destijds 5.149.000 kijkers en is nog steeds de best bekeken songfestivaluitzending van deze eeuw.

REACTIE DUNCAN ,,Ik heb geprobeerd te focussen op mijn doel, dat is het belangrijkste. Daarom hoop ik dat jullie als pers bij volgende edities nooit meer zoveel druk op deelnemers leggen, laten we dat afspreken vanaf nu." Op de vraag waarom hij het liedjesfestijn heeft gewonnen, antwoordde de muzikant die onlangs naar Amersfoort verhuisde: ,,Ik hoop dat het de muziek was, de tekst, het verhaal. En de performance, al het werk van het team. Ik hoop dat dat het was."

RUTTE EN KONING Premier Mark Rutte heeft Duncan Laurence direct na zijn overwinning gefeliciteerd. Rutte sprak met de zanger en tweette daarna: 'Geweldig! Voor het eerst in 44 jaar wint Nederland het Eurovisie Songfestival. Heel knap hoe @dunclaurence met een subliem en krachtig optreden zijn favorietenrol waar heeft weten te maken.' Ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima hebben de Amersfoorter inmiddels gefeliciteerd. 

TERUG NAAR NEDERLAND Laurence komt vandaag (zondag) terug naar Nederland. Hij landt naar verwachting aan het eind van de middag op Schiphol. Zondagavond is hij te gast in een ingelaste songfestivaluitzending van Pauw.

Niet alleen Duncan zit aan tafel, ook zijn hele team, onder wie Ilse DeLange, komt mee. Jeroen Pauw blikt met commentatoren Cornald Maas en Jan Smit en verschillende oud-deelnemers terug op het Eurovisiesongfestival. Zangeres van Teach-In Getty Kaspers is er ook. Zij won in 1975 het Eurovisiesongfestival namens Nederland met het nummer Ding-a-Dong.

VOLGEND JAAR BIJ ONS Nederland krijgt als organisator van het komende Eurovisiesongfestival een ,,unieke kans" om minder bekende plekken van het land te promoten. Dit zegt Jos Vranken, algemeen directeur van NBTC Holland Marketing na de overwinning van Duncan Laurence. Volgens Vranken trekt het liedjesfestijn komend jaar tienduizenden bezoekers. Aangezien de meeste songfestivalfans al wel bekend zijn met hoofdstad Amsterdam, spreekt hij van een uitgelezen kans voor steden als Arnhem, Rotterdam of Zwolle om hun stad te profileren.

Bron video: Eurovision Song Contest.