• Cees Wouda

Miro Lucassen is 'Kei van een journalist'

AMERSFOORT Hij had twee concurrenten, maar voor de zekerheid wel een speech in zijn zak gestopt. Afgelopen donderdag werd aan Miro Lucassen de prijs 'Kei van een journalist' door wethouder Bertien Houwing uitgereikt, en mocht hij een vuistdikke kei met inscriptie en een bedrag van duizend euro in ontvangst nemen.

Bert Vos

,,Het is natuurlijk wel belangrijk dat je iets meer zegt dan alleen bedankt en tot ziens als je zo'n prijs wint. Dus ik had al wat voorbereid voor het geval dat", vertelt Lucassen pragmatisch. Hij schreef het boek 'Vahstal versus Amersfoort' en een artikelenreeks als voorpublicatie in De Stad Amersfoort. Hierin beschrijft de onderzoeksjournalist de decennialange strijd tussen vastgoedondernemer Hans Vahstal en de gemeente.

DEMOCRATIE De prijs is een kroon op zijn werk, vindt de journalist die al eerder een onthullend boek over Kunsthal KAdE (2015) had geschreven. De twee onderzoeksprojecten van Lucassen zijn ondersteund vanuit de gemeentelijke subsidie voor incidentele journalistieke producties. Bij project Vahstal droeg ook het landelijke Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten bij. Met 'Kei van een Journalist', hecht de gemeente veel waarde aan de lokale journalistiek. Die is, zegt Lucassen, belangrijk voor het goed functioneren van de lokale democratie. ,,Fondsen helpen de journalistiek om dit soort onderzoeken te doen. Hierdoor krijgt de burger een beter inzicht in hoe het lokaal bestuur werkt. In zo'n boek kun je door regionaal spitwerk beschrijven wat er gebeurt en dit verklaren." Zijn collega's van de lokale media kunnen er volgend jaar hun voordeel mee doen wanneer er een gerechtelijke uitspraak komt over de kwestie Vahstal.

,,We hebben De Stad Amersfoort en AD/Amersfoortse Courant die hun best doen om regionaal nieuws te brengen en wat er in de politiek gebeurt," zegt Lucassen. In zijn acceptatietoespraak geeft hij de burgers ook een belangrijke waakhondfunctie. Dat zijn degenen die de democratie zo goed en zo kwaad als het kan moeten proberen uit te voeren. ,,De waakhond, de media, heeft voedsel nodig. Fysiek door u als abonnee of adverteerder, als ondersteuner van projecten via crowdfunding, of met het afrekenen van losse artikelen in Blendle. Men kan de journalistiek in zijn stad ook steunen door te lezen en mee te praten in de maatschappelijke discussie en door informatie met de media te delen."

NOMINATIES Voor de titel 'Een Kei van een Journalist' waren zeventien inzendingen ingestuurd, om voor het beste lokale journalistieke product in aanmerking te komen. De inzendingen moesten over Amersfoort gaan of voor de stad (maatschappelijk) relevant zijn.Tot de drie genomineerden hoorden Bram Petraeus en Guido de Wijs voor hun rubriek Bram & Guido in AD/Amersfoortse Courant en journalist Artwin Kreekel (samen met andere journalisten) voor een serie artikelen en long reads over The Passion 2016, tevens in AD/Amersfoortse Courant. Freelancejournalist Johan Hardeman kreeg de prijs voor journalistiek talent.