• AS Media

Moeder Howick en Lily zonder kinderen uitgezet

AMERSFOORT De moeder van de in Nederland opgegroeide meisjes Howick en Lili is op het vliegtuig naar Armenië gezet. Defence for Children noemt de uitzetting afschuwelijk. ,,Deze situatie hebben we nog nooit eerder meegemaakt: een moeder uitzetten terwijl de kinderen nog in Nederland zijn.''

Honderden mensen, onder wie veel klasgenootjes van Howick (12 ) en Lili (11), hebben de afgelopen dagen actie gevoerd tegen de uitzetting van de twee kinderen en hun moeder. De demonstranten hoopten dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) gebruik zou maken van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid en de kinderen en hun moeder alsnog een verblijfsvergunning zou geven. Die hoop bleek ijdel. De moeder is inmiddels uitgezet.

Howick en Lili zijn nog in Nederland. Ze zouden logeren op een adres dat de moeder, die in een uitzetcentrum zat, niet wilde prijsgeven. Als het lukt om contact met de kinderen te krijgen, willen juristen van Defence for Children gaan bekijken hoe ze de twee meisjes en hun moeder kunnen helpen.