• Motor Saloon

Motor rijden een heerlijke uitlaatklep

AMERSFOORT De Stad Amersfoort verhaalt over gezelschappen die voor de betrokkenen een rusthaven zijn in een hectische wereld. Dat kan een gilde zijn, een genootschap, herenclub of een ondernemers-vereniging waar vrouwen elkaar ontmoeten. Sommige gezelschappen zijn al eeuwenlang actief. In de alweer 22ste aflevering beweegt Stadse fratse zich tussen de rochelende motoren.

Arjan Klaver

Net na de Tweede Wereldoorlog waren er veel veteranen in de VS die om verschillende redenen motor reden. In de eerste plaats omdat er heel veel goedkope motoren uit de oorlog op de Amerikaanse markt verschenen. Een groot deel was van het beroemde merk Harley-Davidson. Ook speelde toentertijd bij velen verveling en soms ook onvrede mee. Feit was dat er steeds meer motorrijders verschenen die zich niet helemaal gedroegen als de gemiddelde burger in die tijd. Een beetje ruiger met wat meer lawaai. Er ontstond een beweging die je zou kunnen vergelijken met de hippies. In een klap veranderde de wereld. Een wereld die op een rochelende stalen ros mooier en zelfs groter werd. Eigenlijk is het gewoon 'het gevoel van eenzaamheid'.

Opeens heeft de outlaw weer eens de kans de zaken helder te overdenken, een eigenwijze mening te vormen en te breken met de geestdodende regelmaat van het dagelijkse leven. De motorfiets is het ideale instrument om dat te verwezenlijken. De legendarische lowbudget cultfilm Easy Rider was de vertolking van de geest die al die verworvenheden tot zich liet komen. De wind in het gezicht, de zon op de huid te midden van een prachtig landschap. Harley Davidson vertaalde dat gevoel in de afgelopen jaren met de mooiste oneliners. ''Live to Ride, Ride to live'', ''The Legend Rolls On'' en 'The Road starts here. It never Ends'. „Het gevoel van vrijheid op een motor is onbeschrijfelijk, veel intenser dan een ritje in de auto of bus."

Dit zegt Marcel van Velsen. In 1994 richtte hij in de keistad een motorclub op: Rock City Chapter. Dat was in de tijd dat zijn motorzaak, Motor Saloon, nog gevestigd was op de Geldersestraat. „Het is grappig dat in een 'dorp' als Amersfoort de grootste motorclub zit van Europa zit ", weet Van Velsen die sinds de oprichting de voorzittershamer hanteert. „En dat zijn wij. Kijk, rijden in een goede auto is fijn maar je verplaatsten met een motor is toch iets speciaals. Om aan het echte Harley-gevoel te voldoen, heb ik Rock City Chapter opgericht. Bijgestaan door clubbladen en nieuwsbrieven telt de motorclub anno 2017 die onder de vleugels valt van de Europese Harley Owners Group, circa 1300 leden. Een heerlijke uitlaatklep. Het gaat niet alleen om vrijheidsbeleving. We vinden het waarborgen van een goed sociaal klimaat binnen de motorclub even belangrijk. Ook als het gaat om het delen van elkaars hobby. Zowel op technisch als vriendschappelijk vlak."

RIDE-OUTS Het Rock City Chapter uit de Keistad is een aan Motor Saloon verbonden club van Harley-Davidson liefhebbers, waar ieder jaar een aantal ritten, gezellige avonden, weekendjes weg georganiseerd worden. „Het is vanzelfsprekend dat je een Harley moet hebben om bij deze club te kunnen", vervolgt de voorzitter. Elk jaar plannen we zo'n 25 ride-outs en andere leuke activiteiten voor de leden. Dat kan een bezoek zijn aan een kasteel, een museum of een streek in Nederland. Meestal hebben zich dan zo'n vijftig leden zich ingeschreven. Maar het kan bijvoorbeeld ook een feestavond zijn. Zo hebben we niet eens zo lang geleden in een hotel in Garderen een bierfeest georganiseerd, inclusief overnachting. Top. Daarnaast hebben we hier bij Motor Saloon onlangs weer een jaarlijkse bijeenkomst gehad. Er rochelen dan heel wat uitlaten voor de deur. Deze ride-out combineer ik met het presenteren van de vernieuwde Softail-serie. Niet te lang want het gaat uiteindelijk om met z'n allen genieten van het motorrijden. En niet alleen binnen 's lands grenzen. Zo zijn we niet eens zo lang geleden in Milwaukee, Wisconsin geweest met een bezoek aan de fabriek van Harely-Davidson en naar Sturgis in South Dakota. Dit doorgaans slaperige stadje is jaarlijks in de eerste week van augustus het toneel van de Sturgis Motorcycle Rally. En voor de komende tijd staan een motorreis naar Praag en Marokko op het programma."

AFWASSEN Wie een Harley heeft, kan dus deelgenoot worden van deze club. Hij of zij krijgt dan een embleem dat op het motorjack bevestigd moet worden. Het jongste lid is achttien jaar terwijl het oudste lid 78 lentes telt. Rock City Chapter is volgens Van Velsen een levendige en dynamische motorclub die geen hiërarchie kent. Wie vijf, tien, vijftien, twintig en straks vijfentwintig jaar lid is krijgt van ons geen insigne of wat dan ook. Laat we zeggen dat degene die meer dan vijf jaar lid is van Rock City Chapter niet meer hoeft af te wassen."

Recentelijk stond het voor de Motor Saloon zwart van de keistedelijke Rock City Chapter-leden.