• De Lichtjes avond is sfeervol en troostrijk.

    Gerda Kalmann

Nabestaanden willen doden herdenken op Rusthof

AMERSFOORT Voor steeds meer mensen is het een alternatief voor de nachtmis in de kerk. De jaarlijkse lichtjesavond (zaterdag 24 december) op begraafplaats Rusthof. Waren er vorig jaar nog 2000 bezoekers, directeur Wilco Plaggenborg verwacht er komende kerstavond nog meer. ,,Nabestaanden zijn in deze periode op zoek naar bepaalde rituelen om hun dierbaren te herdenken, hier ontmoeten ze lotgenoten."

Bert Vos

Begon het elf jaar geleden met chocolademelk en een kerststukje dat op het graf werd gezet. Nu is het een goed georganiseerde herdenkingsbijeenkomst, die in een groeiende behoefte voorziet. Elk jaar wordt er weer iets toegevoegd om de avond nog specialer te maken, legt Plaggenborg uit. ,,Zo staan er dit jaar drie grote kerstbomen waarin 'wensballen' gehangen kunnen worden. In de transparante ballen kan je een handgeschreven wens doen. Vorig jaar hadden we maar één boom en die was meteen afgeladen vol. Op het voorplein brengt het zangkoor 'Twentzz' sfeervolle liederen ten gehore."

TROOSTBOL Alle hoofdwegen op de begraafplaats zijn verlicht, er staan vuurkorven en er worden kaarsen uitgedeeld om bij het graf te plaatsen. Voor kinderen zijn er zaklampjes beschikbaar. Op de kruisingen op het kerkhof wordt gekleurde verlichting geplaatst. In een grote pagode-tent met statafels, waar men kan schuilen of opwarmen, is gratis koffie, thee, warme chocolademelk en glühwein beschikbaar, met een troostbol. ,,Die bol is een uniek product door 'onze eigen' bakker gemaakt, het is een vervanging van de traditionele cake. Als alle bezoekers na afloop naar huis gaan zie je over de hele begraafplaats kaarsjes branden, dat is een indrukwekkend gezicht", weet Plaggenborg uit ervaring. ,,Het is sfeervol en troostrijk."

ONDERONSJES ,,Het is dankbaar werk," zegt Plaggenborg. ,,Het geeft veel voldoening om te zien dat het bezoekersaantal op deze speciale avond jaarlijks toeneemt en hoe dit initiatief gewaardeerd wordt. Alle medewerkers en ook vrijwilligers van 'de Vrienden van Begraafplaats Rusthof' zijn aanwezig." Was het voor de organisatoren voorheen lastig om genoeg vrijwilligers te vinden op deze datum voor Eerste Kerstdag, nu hebben ze vrijwilligers te over die het niet willen missen. ,,Dat geldt ook voor de nabestaanden. Als ze hier eenmaal geweest zijn, willen ze er volgend jaar ook weer bij zijn. Er worden contacten gelegd en er vinden onderonsjes plaats. Maar iedereen is welkom. Ook als je geen banden hebt met Rusthof." De bosrijke begraafplaats aan de rand van Amersfoort is dertig hectare groot, het wordt geen dringen geblazen. Vanwege de file en de parkeerproblemen van vorig jaar, zijn er dit jaar maatregelen genomen. Het aantal verkeersregelaars is flink uitgebreid en het verkeer wordt op volle kracht in goede banen geleid. Als de eigen parkeerplaats vol is, kan er geparkeerd worden op het parkeerterrein van Maranatha iets verderop. Uiteraard kan men ook op de fiets komen. Lichtjesavond begint om 16.00 uur en duurt tot ongeveer 19.30.