• Maarten J. Eykman

'Negenduizend gluurders in Amersfoort' (meer video's)

AMERSFOORT De negende editie van Gluren bij de Buren Amersfoort is volgens de organisatie een groot succes geworden. Er waren afgelopen zondag maar liefst 124 woonkamers gevuld met lokale acts die in totaal 372 optredens gaven.

,,Uit alle enthousiaste reacties van bezoekers, artiesten en deelnemende woonkamereigenaren, van Nieuwland en Vathorst, tot Stoutenburg en De Berg, hebben we wel kunnen concluderen dat het een overweldigend succes was. De officiële cijfers komen nog, maar met een voorzichtige schatting durvern we wel te komen'', vertelt organisator Dirkjan van Oord. ,,Naar aanleiding van de volle woonkamers en ervaring uit het verleden, denk ik wel dat er minimaal negenduizend Amersfoorters hebben gegluurd."

DIVERSE ACTS Bezoekers konden genieten van podiumacts uit Amersfoort. Van singer-songwriters tot koren, van poëzie tot theater en van beginnende artiesten tot doorgewinterde acts. Naast het zorgen voor een podium voor de lokale cultuur, zorgt Gluren bij de Buren er ook voor dat wijkbewoners elkaar ontmoeten en een kopje koffie drinken. Van Oord: ,,Dit jaar was er speciale aandacht voor de zorginstellingen, die al langer mee deden met Gluren bij de Buren maar vaak werden overgeslagen door de bezoekers. Daar zijn een heleboel positieve reacties op gekomen.''

Tijdens Gluren bij de Buren hebben de woonkamereigenaren en artiesten een grote rol in de pr en organisatie van hun eigen 'poppodium-voor-één-dag'. Dirkjan van Oord: ,,In totaal zijn er meer dan achthonderd mensen actief tijdens Gluren bij de Buren Amersfoort. Samen met hen proberen we heel Amersfoort in beweging te zetten en de wijken een stukje leuker te maken."