• Nico Brons

Nico Brons wint fotoprijs Het Oog 2015

AMERSFOORT De Amersfoortse fotograaf Nico Brons is winnaar geworden van de fotoprijs Het Oog 2015. Hij won de prijs met een foto van de Nederlandse straattheatergroep Arch8 tijdens het festival Spoffin in Amersfoort.

Brons kreeg de prijs, een ingelijste foto met een koperen plaatje met inscriptie, maandagavond van wethouder van cultuur Bertien Houwing in de Mariënhof tijdens de presentatie van het nieuwe fotoboek Met het Oog op Amersfoort #2015. Naast de prijs kreeg Nico Brons een Canon camera.

De jury van de jaarlijkse fotoprijs bestond dit jaar naast wethouder Houwing uit cultureel ondernemer Hans van Helden en beeldredacteur en fotograaf Rob Croes. De jury noemde Nico Brons een natuurtalent en prees de fotograaf op het juiste moment op de juiste plek te hebben gestaan. De foto geeft volgens de jury de sfeer tijdens festivals in Amersfoort uitstekend weer; overal is wat te doen, ook in de steegjes, zoals hier de Johan van Oldenbarneveltsteeg.

Drie foto's werden genomineerd. Naast Nico Brons waren dat Marieke Henry met een foto van godsdienstjuf Amal, die met kinderen zingt op het schoolplein van de Bilalschool en Rob Acket met een foto van kroegbaas Huub Smink, die na 36 jaren afscheid nam van zijn geliefde café Van Zanten. Deze beide genomineerden ontvingen hun foto ook ingelijst met inscriptie.De jury noemde Marieke Henry de chroniqueur onder de Amersfoortse fotografen, die het dagelijks leven prachtig vastlegt en vond dat Rob Acket Huub Smink op een voortreffelijke, klassieke manier had geportretteerd.