• Keistad Nieuws

Niet negen jaar cel maar vrijspraak in zaak dodelijke steekpartij

AMERSFOORT Een 53-jarige Amersfoorter is in hoger beroep vrijgesproken voor het doden van zijn neef, de 25-jarige Michael de Boe. Volgens het gerechtshof is niet bewezen dat de Amersfoorter het slachtoffer opzettelijk heeft doodgestoken. In eerste instantie werd de man veroordeeld tot acht jaar celstraf. Onterecht dus, zo oordeelt het gerechtshof maandag. Het OM had twee weken terug nog negen jaar cel geëist tegen de Amersfoorter.

Het begon allemaal met een familiefeest op een partyboot aan de Kleine Koppel op 26/27 november 2016. De Amersfoorter en het slachtoffer kregen daar ruzie waarbij De Boe dodelijk werd getroffen door een mes. De verdediging van de Amersfoorter heeft altijd beweerd dat er sprake was van noodweer. De rechter ging daar aanvankelijk niet in mee, maar het hooggerechtshof nu dus wel.

ONVOLDOENDE BEWIJS Het gerechtshof oordeelde maandag dat op basis van het uitgevoerde NFI-onderzoek niet kan worden vastgesteld dat de Amersfoorter zijn neef met opzet heeft neergestoken. Ook verklaringen van getuigen kunnen dit volgens het hof niet bewijzen. ,,Het dossier bevat overigens ook onvoldoende overtuigend bewijsmateriaal om vast te kunnen stellen dat verdachte een handeling heeft verricht waarmee hij - al dan niet in voorwaardelijk zin - opzet heeft gehad op het doden van het slachtoffer'', vervolgt het hof. Daarom is het hof, anders dan de rechtbank en de advocaat-generaal, met de raadsman van oordeel dat verdachte moet worden vrijgesproken van doodslag.

Dat het gerechtshof tot een (veel) lagere straf zou komen dan de eis van negen jaar die het Openbaar Ministerie twee weken terug eiste, was te verwachten aangezien de Amersfoorter de uitspraak in vrijheid mocht afwachten.