• Eindelijk een vaste stek voor de Fietswerkplaats.

    Bert Vos

Nieuw onderkomen voor De Fietswerkplaats

AMERSFOORT Door een damesfiets met een katrol omhoog te takelen, opende wethouder Menno Tigelaar vorige week vrijdag De Fietswerkplaats aan de Zwaaikom. Na vier keer verhuisd te zijn in een paar jaar tijd, hopen initiatiefnemer Ton Beckers en zijn team dat ze nu een vaste stek hebben. ,,We gaan hier niet meer weg", zegt hij vastberaden.

Bert Vos

De Fietswerkplaats is een werk- en leerproject voor mensen met een uitkering en een arbeidsbeperking. ,,Ik krijg hier deelnemers binnen via arbeidsintegratie van de gemeentelijke sociale dienst en het UWV. Hier doen ze arbeidsritme op, leren fietsen repareren en kunnen eventueel naar elders doorgroeien. Vier reparateurs hebben bij mij een vaste aanstelling gekregen en zijn uit de uitkering, die waren te goed om te laten gaan. We hebben ook doorstromers naar een andere baan, zo is er iemand fietskoerier geworden, of ze gaan iets heel anders doen als ze hier een traject hebben doorlopen. Op dit moment heb ik hier tien mensen rondlopen. Het traject duurt maximaal een jaar", legt Beckers uit.

AFGEDANKT In de ruimte die gehuurd wordt van de naastgelegen kringloopwinkel is een platform verrezen waar plek is voor 120 fietsen in grijze ijzeren fietsrekken. Wachtend op wat gebeuren gaat. ,,In de vorige ruimte aan het Neptunusplein hadden we veel meer ruimte. Maar deze werkplaats is twee keer zo hoog, dus daar hebben we gebruik van gemaakt. Per jaar krijgen wij duizend afgedankte fietsen. Die worden gebracht of we halen ze zelf. Daar wordt niets voor betaald."

ZELFVOORZIENEND De Fietswerkplaats is geheel zelfvoorzienend en werkt zonder gemeentelijke subsidies, geeft Beckers aan. Wel hebben ze een eenmalige subsidie ontvangen voor de kosten van de verhuizing en de inrichting. Als positieve geste van de gemeente om dit project een duwtje in de rug te geven.

WETHOUDER ,,Ik heb al eens een fiets hiernaartoe gebracht. Het is een mooi initiatief. Dit project draagt bij aan de duurzaamheid door fietsen te recyclen en het is een goede werkervaringspek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zoiets als dit wil je in Amersfoort niet missen", betoogt wethouder Tigelaar, voordat hij de fiets het platform optakelt. De verhuizing brengt wel grote veranderingen met zich mee. De Fietswerkplaats is van een woonwijk naar een industrieterrein verplaatst. Dus is er minder aanloop van passanten die hun fiets willen laten repareren. Alhoewel er wel klandizie vanuit de kringloopwinkel verwacht wordt, zegt Beckers. ,,Als je ketting eraf ligt ga je niet even naar de Isselt, om dat te laten repareren. Daarom maken we, naast het ophalen van afgedankte fietsen, een tweede ronde speciaal voor klanten die hun fiets willen laten maken." De werkplaats levert tevens, gratis, tweewielers aan de Stichting Leergeld, voor scholieren die een fiets nodig hebben en wiens ouders dit niet kunnen betalen. Van de fietsen wordt een deel verkocht en een deel wordt gedemonteerd.

De werkplaats is op werkdagen geopend van 10.30 uur tot 18.00 uur.