• Archief BDUmedia

Flinke verschillen in kosten bouwvergunning per gemeente

AMERSFOORT Huiseigenaren betalen dit jaar in veel gevallen meer voor een bouwvergunning dan in 2018. En de tarieven verschillen sterk per gemeente. Amersfoort hoort in beide tariefgroepen (295 en 4750 euro) tot de goedkopere gemeenten in de regio. Gemiddeld verhoogden de gemeenten de leges bij een project dat tienduizend euro kost met 3,6 procent.

Een vergunning voor een project met een bouwsom van 170 duizend euro – dit is vaak de bouw van een nieuwbouwwoning – is gemiddeld 4 procent duurder. Dat blijkt uit maandag (9 september) gepubliceerde cijfers van Vereniging Eigen Huis. In ongeveer de helft van de gemeenten zijn de vergunningskosten dit jaar hoger dan in 2018.

VERGUNNING Een dakkapel, serre of volledige nieuwbouwwoning op een leegstaand kavel: voor al dit soort grote bouwklussen is een omgevingsvergunning nodig. Iedere gemeente bepaalt ieder jaar zelf welk prijskaartje er aan zo'n vergunning hangt. Gemeenten mogen de leges dus ieder jaar verhogen of verlagen. Daarbij wordt wel rekening gehouden met de bouwsom: hoe meer geld de verbouwing kost, hoe meer geld iemand aan papierwerk kwijt is.