• GL&K

Nieuwe maaimethode voor meer wilde bloemen en insecten in stad

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort wil graag meer wilde bloemen en planten in de stad. Daarom verandert er iets in het onderhoud. De bredere bermen en alle oevers, waterpartijen én geluidswallen in de stad krijgen extra aandacht. Er wordt een nieuwe methode ingevoerd: kruidenrijk beheer.

Samen met het waterschap en een aannemer bespreekt de gemeente wekelijks hoe alles verloopt. Want kruidenrijk beheer is volgens de gemeente best ingewikkeld, hoewel het lijkt of er maar weinig verandert: het maaien en het afvoeren van het maaisel gebeurt op precies dezelfde manier. Even vaak en even zorgvuldig. Toch is er een heel groot verschil.

MAAIEN UITGESTELD Voordat er gemaaid wordt, wordt precies in kaart gebracht welke bloemen en planten er bloeien. En als dat soorten zijn die de gemeente en liefhebbers in Amersfoort graag meer wil zien, wordt het maaien uitgesteld. Zo kan het zaad van die bloemen eerst rijpen. Die rijpe zaadjes verspreiden zich dan vanzelf. Met nieuwe bloemen als gevolg. Op een kaart wordt aangetekend waar de maaimachine nog even niet mag komen. Die kaart wordt dus telkens bijgesteld. Met die steeds veranderende kaart op zak doet de maaimachinist zijn werk.

De maaimachines zullen steeds vaker stukken overslaan. Om daar dan pas terug te komen als de meeste bloemen goed zijn uitgebloeid. Na verloop van tijd moet in de stad dan ook andere gevolgen te zien zijn: meer soorten bloemen en daardoor ook meer bijen, vlinders en andere diersoorten. ,,Maar dat duurt wel even. De natuur heeft zijn tijd nodig."

Op de website van Het Groene Huis meer informatie over kruidenrijk beheer.