• Maandelijks nemen buurtbewoners hun lievelingseten mee om te proeven.

    onbekend

Nieuwland heeft veel inwoners met minimaal inkomen

NIEUWLAND Er bestaat een verborgen Nieuwland, die van de onzichtbare armoede. Nieuwland heeft behoorlijk wat inwoners met een minimaal inkomen. Door ziekte, een scheiding of gewoonweg omdat er niet genoeg inkomsten binnenkomen, vanuit loondienst of als zzp-er. Nieuwland denkt mee in mogelijkheden.

Bianca van der Linden-Snel

Ontmoetingscentrum De Herberg heeft een volle agenda met laagdrempelige activiteiten voor jong en oud. De deur staat altijd open voor wijkbewoners met ideeën en heeft oog voor mensen met een kleine beurs. Naast de reguliere hulpverlening zijn er meer vrijwilligers actief, via fondsen, vrijwilligersorganisaties en kerken, zoals de Boogkerk en oecumenisch geloofsgemeenschap Brandpunt. Gezamenlijk helpen zij mee aan het doel van de gemeente om de participatie te bevorderen.

MOGELIJKHEDEN ,,De Herberg denkt mee in mogelijkheden en stimuleert mensen om zelf dingen te ondernemen. Zo zijn er tijdens de ontmoetingsochtenden van jonge alleenstaande moeders mooie nieuwe initiatieven ontstaan", begint Carolien van Middelaar, coördinator van de Herberg. ,,In het ontmoetingscentrum vindt men aandacht, een luisterend oor. Ik hoor soms schrijnende verhalen van gebroken mensen. Ik kijk dan naar het proces. De Herberg is ook een plek om dingen zelf op te pakken. Bewoners zijn soms door een externe oorzaak in een vervelende financiële situatie terecht gekomen. Dat kan iedereen overkomen. Wij proberen de problemen dragelijk te maken en denken mee. Er zijn mogelijkheden, ook met weinig geld. Als de mentale breuklijn geneest komen de financiën uiteindelijk weer in balans."

STRESS ,,Financiële problemen geven stress. Geld om bijvoorbeeld te sporten is er dan niet. Daarvoor is 'bewegen in balans', bewegen met een beetje mindfulness. Stress ontstaat ook omdat mensen de regie over hun geld kwijt zijn. Daar is de 'budgetkring' uit ontstaan. Samen kun je elkaar helpen met de financiën. Voor advies is er het geldloket. Vooral de werkende armen schamen zich. Totaal onnodig, laat het zien en laat je helpen", zegt Van Middelaar.

ACTIE ,,De mensen zijn zelf de ervaringsdeskundigen. Met een eigen talent, dat ze kunnen inzetten. Zo is de eetclub ontstaan. Maandelijks nemen buurtbewoners hun eigen multiculturele lievelingsgerechten mee om te proeven. Twee keer per jaar is er een kledingbeurs, voor het ruilen van kleding. Kleding verstellen of repareren kan in het Naaiatelier. Helaas is de naaimachine nu stuk. Het zou fijn zijn als iemand ons daarmee kan helpen. Dagjes uit of ouderenvakanties voor een kleine bijdrage, er is veel mogelijk", concludeert Van Middelaar. ,,Vanuit de kerk zijn er kinderactiviteiten. Op de laatste woensdag van de maand is er voor bewoners met een kleine beurs een heerlijke gratis maaltijd. Zonder schaamte, Nieuwland denkt mee in mogelijkheden", zegt Annet Kiela, vrijwilliger Boogkerk.

Meer op www.wijzijnnieuwland.nl, www.herbergnieuws.nl.