• Veel belangstellenden kwamen onlangs naar de informatieavond van de Stichting 033 Energie.

    Bernard Faber

'Nieuwland moet duurzamer worden'

NIEUWLAND Nieuwland was vroeger de meest milieuvriendelijke wijk van Nederland. Tot 2008 kwamen zelfs Japanners kijken naar de innovatieve en duurzame oplossingen in Nieuwland.

Bianca Snel

 

Wim de Haan vertelt: „Maar helaas is de wijk dat nu niet meer. Het is onze passie om Nieuwland weer de meest duurzame wijk van Nederland te maken. De laatste jaren zien we steeds meer en grotere gevolgen van de klimaatverandering. We moeten hier nog bewuster mee bezig zijn, denk alleen al aan de aardbevingen in Groningen. Samen met een aantal Nieuwlanders en diverse partners zijn wij bezig met het uitwerken van het project Duurzaam Nieuwland."

 

Peter Rook vult aan: „Het is een misvatting dat duurzaam duurder is, je moet het alleen slim aanpakken. In 2017 zijn er nieuwe kansen en mogelijkheden voor duurzaamheid. Je kunt in de eigen woning blijven wonen met meer comfort en een gezond binnenklimaat, deels betaald door de besparing op de energiekosten. Onlangs was er in de Wijkboerderij Nieuwland een informatieavond van de Stichting 033 Energie. De opkomst was geweldig, de bewoners zien dat er nu wat moet gebeuren."

Bernard Faber van de stichting 033 Energie legt uit: „Door het nieuwe project is er in 2016 een Pilotwoning Nul-op-de-meter geopend waardoor Nieuwland opnieuw voorop loopt in Duurzaamheid.033 Energie werkt met geselecteerde partners samen om de ambitie om voor 2020 in Amersfoort 2.000 woningen te renoveren naar Nul-op-de-Meter (NOM). Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht. Het heeft voor iedereen voordelen."

 

De projectgroep Duurzaam Nieuwland kijkt hiernaast naar meer mogelijkheden, waaronder de laadpalen, de deelauto of de cv ketel. Wim de Haan vervolgt: „De cv, daar weten velen niet veel vanaf. Er wordt gebruik gemaakt van de kennis van het project 'Mijn CV is OK', dat oorspronkelijk is gestart in het Soesterkwartier. Zij kwamen erachter dat veel cv-ketels verkeerd staan afgesteld en dat met een juiste afstelling veel energie bespaard kan worden. Het juist afstellen van de cv-ketel spaart niet alleen het milieu, het is ook goed voor de energierekening. Er is een brochure beschikbaar met informatie over de manier waarop je zelf de cv-ketel kunt afstellen. Daarnaast kan een cv-monteur de cv-installatie nog nauwkeuriger afstellen."

 

Rook vult aan: „Een belangrijke pijler waar wij de komende maanden actief mee aan de slag gaan is de elektrische deelauto. Delen is het nieuwe hebben. Met een aantal huishoudens sluit je een contract af. Je betaalt een bepaalde maandelijkse bijdrage en je reserveert de auto voor gebruik. Is deze bezet dan krijg je de beschikking over een andere auto. Maandelijks volgt er een afrekening. Wij denken dat dit een milieubewuste, innovatieve en toekomstgerichte kans is. We zijn nog hard op zoek naar Nieuwlanders die mee willen doen met de pilot. Of wil je meedenken over ons project Duurzaam Nieuwland, neem dan contact met mij op. Een duurzame toekomst, daar maken wij ons hard voor" zo sluit Peter Rook af.

w [www.irisinnieuwland.nl, prook1966@gmail.com, www.033energie.nl