• Cees Wouda
  • Cees Wouda
  • Cees Wouda

Oezbeken-doosje unieke ontdekking

AMERSFOORT Een klein doosje met een grote lading. Zo valt de gift te omschrijven die de Stichting Russisch Ereveld zaterdag in Leusden in ontvangst mocht nemen.

Het blikken doosje behoorde aan een van de 101 krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie, die in de Tweede Wereldoorlog in Kamp Amersfoort zijn vermoord. Dinsdag 27 september is het precies 75 jaar geleden dat ze in Kamp Amersfoort aankwamen.

Van hen stierven er 24 binnen enkele maanden door honger, ziekte en mishandeling. De overige 77 werden op 9 april 1942 in Amersfoort gefusilleerd, de op één na grootste massa-executie in Nederland tijdens de oorlog. Ze liggen anoniem begraven op het Russisch Ereveld.

Vrijwel alle sporen van deze 101 Sovjetsoldaten - waarschijnlijk betreft het Oezbeken - zijn uitgewist. Des te opmerkelijker is het dat dit weekeinde, bijna 75 jaar na hun komst, bekend is geworden dat er toch nog een Oezbeken-doosje blijkt te zijn. Remco Reiding, secretaris van de stichting, kreeg het uit handen van mevrouw Marianne Aukes-Paalvast. Haar grootvader heeft het als gevangene van Kamp Amersfoort in 1941 gekregen van één van de 'Russen', zoals de Oezbeken werden genoemd. Al die tijd is het doosje met het Russische opschrift in haar familie geweest.

De Stichting Russisch Ereveld is bijzonder verheugd met de gift. ,,Voor ons is dit een groot geschenk", aldus Reiding. ,,Dit is de eerste tastbare herinnering aan deze bijzondere groep oorlogsslachtoffers.'' Ook Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, spreekt van 'een unieke ontdekking'.