• Archief BDUmedia

OM eist celstraffen tegen Amersfoorters voor ontvoering en afpersing

AMERSFOORT Twee Amersfoorters van 17 en 19 jaar hebben dinsdag voor de rechtbank in Utrecht respectievelijk 18 maanden jeugddetentie, waarvan 9 maanden voorwaardelijk en 36 maanden celstraf waarvan 12 voorwaardelijk tegen zich horen eisen. Daarnaast moet de 17-jarige van de officier een reclasseringstraject volgen. Het tweetal wordt verdacht van vrijheidsberoving, diefstal en afpersing van een 18-jarige Amersfoorter eind 2015. Tegen een 19-jarige man uit Soest die als chauffeur heeft gefungeerd werd 12 maanden celstraf waarvan 6 voorwaardelijk geëist wegens vrijheidsberoving en diefstal.

De officier van justitie acht bewezen dat de Amersfoorters het slachtoffer in de periode augustus tot en met december hebben afgeperst door voor een door het slachtoffer aangegane lening van 150 euro een bedrag van 2000 euro terug te vragen. Omdat het slachtoffer vervolgens maar een deel van het gevraagde bedrag betaalt, dwingen de verdachten hem op 21 december 's avonds laat in Nijkerk onder bedreiging van een mes met hen in een auto te stappen. Deze auto wordt bestuurd door een vriend, de 19-jarigeverdachte uit Soest.

ZAK OVER HOOFD Wat volgt is een ruim twee uur durende rit waarbij het slachtoffer meerdere malen een zak over zijn hoofd getrokken krijgt en geslagen en bedreigd wordt. Het slachtoffer vreest hierbij voor zijn leven. Van een vriendschappelijk ritje, zoals de verdachten de autorit zien, kon gezien de voorvallen in de voorafgaande periode geen sprake zijn.

Nadat vergeefs is geprobeerd te pinnen met de bankpas van het slachtoffer, nemen de verdachten hem zijn sleutels, jas en telefoon af. Een van hen rijdt uiteindelijk met de scooter van het slachtoffer weg. Gezegd wordt dat het slachtoffer na afbetaling zijn spullen terug kan krijgen. Voor het slachtoffer eindigt de rit uiteindelijk op een snelwegafrit waarna hij naar huis loopt.

LANGE TIJD GROTE ANGST De officier rekent het de Amersfoorters zwaar aan dat zij langdurig het slachtoffer hebben afgeperst en hem lange tijd in grote angst en onder dwang in de auto hebben gehouden. ,,Een straatroof is ernstig, maar duurt slechts een minuut of vijf. Het slachtoffer in deze zaak heeft twee uur lang in grote angst verkeerd", aldus de officier. Bij de strafeis hield de officier rekening met het feit dat de 19-jarige Amersfoorter al vaker met justitie in aanraking is gekomen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.