• Wouter van Dijk

'Omchecken' op Valleilijn niet meer nodig

AMERSFOORT Reizigers op de Valleilijn (Amersfoort - Barneveld - Ede-Wageningen) hoeven vanaf maart volgend jaar niet meer in- en uit te checken wanneer ze in Amersfoort of Ede overstappen op een trein van NS. Vanaf maart start een proef hiervoor, in samenwerking met beide vervoerders Connexxion en NS. Of het systeem na deze proef landelijk wordt ingevoerd, is nog niet zeker.

Wouter van Dijk

Dat meldt Sharon Dijksma (staatssecretaris infrastructuur en milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Hoe de proef exact gaat worden uitgevoerd is nu nog niet duidelijk, omdat er volgens de minister twee alternatieven zijn. In het oorspronkelijke plan kan het 'enkelvoudig inchecken' volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) alleen doorgaan als het een tijdelijke proef van één jaar betreft, de proef er niet per definitie toe leidt dat het systeem landelijk wordt ingevoerd en de beide vervoerders heldere afspraken maken over het delen van concurrentiegevoelige informatie. NS en Connexxion hadden eerder al plannen met een proef met enkelvoudig inchecken, maar dat werd toen tegengehouden door de ACM, vanwege de concurrentiegevoeligheid.

Maar is er nu ook een alternatief, meldt Dijksma in haar brief: een nieuw betalingssysteem dat werkt met registratie via een mobiele telefoon en de OV-chipkaart. ,,Bij deze variant worden de transactiegegevens bij een externe derde partij neergelegd, waardoor de vervoerders geen inzicht krijgen in elkaars data, noch in persoonlijke reisgegevens'', schrijft Dijksma. ,,De reiziger ontvangt achteraf een rekening.''

De staatssecretaris geeft in haar brief aan dat alternatief een interessant voorstel te vinden. ,,De vervoerders gaan dit plan nu verder uitwerken. Zo moet het snel duidelijk worden hoeveel reizigers aan de proef kunnen deelnemen en hoe omgegaan wordt met privacygegevens. Bovendien moet er ook draagvlak zijn bij reizigers.'' Voordeel van het alternatief is dat de proef na een jaar niet hoeft worden teruggedraaid. Want dat is volgens de minister klantonvriendelijk en brengt hoge kosten met zich mee.

Binnenkort moet duidelijk worden welke variant van de proef vanaf maart van start gaat, maar sowieso gaat één van beide mogelijkheden straks gelden op de Valleilijn. Dat reizigers met deze proef straks niet meer hoeven in- en uit te checken, brengt volgens Dijksma niet alleen reizigersgemak met zich mee. Het draagt ook bij aan het terugdringen van incomplete transacties, wanneer reizigers vergeten in- of uit te checken. Als dat gebeurt, kan er door de vervoerder geen verrekening plaatsvinden en betalen reizigers het zogeheten instaptarief.

In een reactie meldt het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) de proef op de Valleilijn toe te juichen. Meer in het algemeen blijft deze koepel groot voorstander van versneld toewerken naar enkelvoudig in- en uitchecken in alle treinen voor alle reizigers, aldus voorzitter Sybilla Dekker.