• AS Media
  • AS Media
  • AS Media
  • AS Media
  • AS Media
  • AS Media

Omwonenden sporthal Schuilenburg boos en angstig

AMERSFOORT De vloeren van Sporthal Schuilenburg zijn al afgedekt met een beschermlaag en alles wordt momenteel gereed gemaakt om 100 vluchtelingen te ontvangen. Pislink en toch ook wat angstig, dat zijn de bewoners rondom Sporthal Schuilenburg. De sporthal wordt sinds woensdag gereed gemaakt om later deze dag zo'n honderd vluchtelingen te ontvangen. De buurt wist van niets, vertelt een buurtbewoner die anoniem wil blijven: ,,We zouden een brief krijgen als ze deze kant op zouden komen, alleen wacht ik daar nog steeds op."

 

Jeroen van der Veer

 

De man woont vijftig meter van de sporthal vandaan en wil niet met zijn naam in de krant. ,,Het wordt hier straks al gevaarlijk genoeg", is zijn uitleg. ,,Daarom wil ik zo voorzichtig mogelijk zijn."

Toen bekend werd dat er in Amersfoort noodopvang gerealiseerd werd, voelde hij de bui al hangen. ,,De plaatselijke volleybalclub moest uitwijken naar een andere hal. Toen het voor mij al duidelijk."

 

De angst voor samenscholing zit er goed in en men vreest in de wijk Schuilenburg dan ook voor het ergste. ,,Bij elke verdachte situatie ga ik het alarmnummer bellen. De mensen aanspreken kan niet, want die mensen verstaan geen woord. Wat moet ik straks zeggen als er een steen door mijn ruit ligt? Dat het een man met zwart haar was? Ze zien er allemaal hetzelfde uit. Ik spreek nu namens de gehele buurt dat de angst er redelijk in zit."

 

Zijn buurman van 80 jaar voelt zich ook niet veilig, vertelt hij als hij zijn auto alvast in de garage parkeert: ,,Laat ik voorop stellen dat ik niet wil ruilen met hun situatie. Dat Nederland helpt, prijs ik. Echter ben ik wel bang dat hier onenigheid komt. Laten we met z'n allen maar hopen dat hier geen rottigheid gaat komen."

 

Woordvoerder van de gemeente, Iris van Veen, bekent dat er niet vroegtijdig een brief is gestuurd naar de omwonende. ,,Dit hebben wij vanmiddag om 14:45uur laten doen. Er moest in korte tijd enorm veel geregeld worden en als het kon, hadden we het natuurlijk eerder gedaan. Wij vinden de veiligheid van de omwonende ook heel belangrijk. In de brief, die ze vandaag nog in de bus krijgen, staat alles duidelijk uitgelegd."