• Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Bolsius start onderzoek naar salafistische onderwijsinstellingen

AMERSFOORT Burgemeester Bolsius roept Amersfoorters rustig te blijven als het gaat om de onrust die is ontstaan nadat bekend is geworden dat op diverse salafistische onderwijsinstellingen in Nederland kinderen worden opgeroepen zich af te keren van de westerse samenleving. Volgens onderzoek is duidelijk geworden dat ook Amersfoort een onderwijsinstelling herbergt met salafistisch gedachtegoed.

Volgens Nieuwsuur en het NRC werd in Veenendaal, Eindhoven en Rotterdam in het verleden onder meer geleerd dat 'afvalligen de doodstraf verdienen' en 'polytheïsme de ergste fout is die een persoon kan maken'. De onderwijsinstelling met salafistisch gedachtegoed in Amersfoort is waarschijnlijk Moskee Tawhid in het Leusderkwartier, waar in 2016 de imam van de salafistische Quba moskee in Den Haag een cursus basiskennis over de islam doceerde.

,,Ik snap dat het onderzoek en de publiciteit allerlei vragen oproept", laat burgemeester Lucas Bolsius weten. ,,Toch zou ik iedereen willen vragen om de tijd te nemen om een en ander goed uit te zoeken. Dat zijn wij nu ook aan het doen. Zodat niet alleen de vragen die door de VVD zijn aangekondigd, maar ook de vragen die leven die in de Amersfoortse samenleving goed beantwoord kunnen worden."

,,De uitkomsten van het onderzoek van NRC en Nieuwsuur zijn uiteraard zorgelijk en onacceptabel", vult de burgervader aan. ,,Ik heb ook kennis genomen van de berichten in de media en wil goed uitgezocht hebben of en waar dit zich voordoet in Amersfoort. De Koranschool waar Arabische en Koran les wordt gegeven valt niet onder het reguliere onderwijs en niet onder de onderwijsinspectie. Het gaat om activiteiten die worden georganiseerd in het weekend of op avonden."