• Keistadnieuws

'Ongeregeldheden Koppel ontstonden door sluiten buurthuiskamer'

AMERSFOORT De ongeregeldheden in de wijk de Koppel zijn tot stand gekomen nadat jongeren de buurthuiskamer om circa 22.45 uur moesten verlaten. Die conclusie kan worden getrokken uit de informatie die het gemeentebestuur gisteren naar buiten heeft gebracht. Ook bleken de genomen preventieve maatregelen onvoldoende.

 

Jeroen van der Veer

 

CAMERAVOERTUIG  ,,Om circa 22.45 uur moesten de jongeren de buurthuiskamer verlaten en zijn ze de straat opgegaan. Daarna zijn ze zwaar vuurwerk gaan afsteken. De sfeer in de wijk, die tot dat moment goed was, sloeg daarmee langzaam om", staat te lezen in de inleiding die is geschreven nadat negen van de tien fracties in de gemeenteraad vorige maand burgemeester Bolsius schriftelijke vragen stelden.

 

Vanaf dat moment kwamen ook steeds meer agenten naar de wijk en reed het opvallende cameravoertuig van de politie niet langer meer door de gehele stad en werd de focus gelegd op De Koppel.

 

SNAPCHAT De autobrand om 23.20 uur op de Sextant zorgde voor veel aanloop van de jongeren. Tien minuten later werd op diezelfde plek een lawinepijl op agenten afgevuurd. ,,Kort daarna werden agenten met een tweede lawinepijl bestookt."

Nadat de politie signalen had ontvangen dat er via het social-mediaplatform Snapchat opgeroepen werd om te rellen, schaalde de politie op en besloot het aanhoudingen te verrichten. ,,De wijk werd afgezet in afwachting van versterking. Alleen het videovoertuig bleef in de wijk en werd bekogeld met vuurwerk en glas."

 

BEKENDEN Er werden 45 personen, in de leeftijd van 14 tot 33 jaar, aangehouden. Een deel daarvan was op dat moment in café Happyness. ,,Het café zelf heeft geen rol gespeeld in de verstoring van de openbare orde." Uit onderzoek blijkt dat de helft van de 45 personen bekend is bij de politie, maar nog niet eerder is veroordeeld voor het verstoren van de openbare orde.

 

PREVENTIE Door de analyse wordt duidelijk dat de gemeente tijdens de jaarwisselingen extra mankracht heeft ingehuurd om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen. Zo waren er elf ingehuurde beveiligers actief in de wijk. ,,Opgemerkt kan worden dat de preventieve maatregelen die (onder meer) in de aanloop naar oud en nieuw en naar aanleiding van de kermis zijn genomen, niet of onvoldoende de 45 personen hebben bereikt en daarmee geen invloed hebben gehad op het gedrag van deze groep."

 

DIVERSE GROEP Dit komt, zo staat te lezen in de analyse, vooral door het feit dat het niet om een vaste groep gaat. Zo komen de jongeren uit diverse wijken in Amersfoort en één persoon zelfs uit Frankrijk.  ,,De analyse tot dusver laat zien dat in de Koppel geen sprake is van een vaste groep of een vaste kern van personen die overlast veroorzaken. De samenstelling van de groep is steeds anders."

 

Momenteel loopt het onderzoek nog naar de dader(s) van het afsteken van het vuurwerk.