• De Amersfoortse powervrouwen gaan voor het goede doel de hoogte in.

    Sander ruijg

Onze Lieve Vrouwetoren als trainingsplek voor Kilimanjaro

AMERSFOORT De hoogste berg in Afrika is 5895 meter hoog en de Amersfoortse vrouwen Dagmar Wynants en Sandra Dijkers zullen de Kilimanjaro gaan beklimmen. Niet alleen voor de onvergetelijke ervaring, maar vooral om oorlogskinderen te helpen. Door geld in te zamelen hoopt het duo meerdere kinderen te helpen en hierbij speelt De Lieve Vrouwetoren een centrale rol.

Jeroen van der Veer

De link tussen de Kilimanjaro en De Lieve Vrouwetoren is voor het duo eenvoudig gelegd. Vanuit hun woonkamer werd onder het genot van een wijntje besloten om in januari deel te nemen aan de Kili-Challenge voor War Child en op dat moment schitterde de toren op de achtergrond. ,,De toren is 98 meter lang en 98 euro is ook het bedrag waarmee War Child een jaar lang één kind kan helpen zijn of haar oorlogservaringen te verwerken. Een kind hoort niet in oorlog te leven en daarom zetten wij ons daarvoor in."

UITSTEL Deze bestaat uit het gezamenlijk beklimmen van de toren. De twee Amersfoortse vrouwen gaan de toren meerdere keren op om zo te trainen voor hun tocht in Afrika en geïnteresseerden kunnen mee. ,,Een soort sponsorloop", lacht Wynants, terwijl ze even bijkomt tijdens één van de vele trainingen. ,,Wij willen geld ophalen en in plaats van erom te vragen, hangen wij er een ludieke actie aan vast."
Maar dit alles ging niet zonder slag of stoot. Het tweetal klopte aan bij het VVV-kantoor, maar er kwam niet direct groen licht. ,,Maar een 'nee' is een uitstel van een 'ja', zeggen wij altijd", aldus Dijkers. ,,Uiteindelijk is het ons -mede door het Amersfoorts Klokkenluiders Gilde- gelukt en gaat het plan door."

ZESTIG KEER Hierdoor hopen Wynants en Dijkers op 6 oktober om 16.30 uur diverse keren de toren te beklimmen die ze beiden vanuit hun woning kunnen zien. ,,Als je geld doneert, kan je met ons mee. Het eerste idee was om zo'n zestig keer heen en weer te gaan, want dan zit je ook op 5895 meter, maar dat gaat 'm niet worden. We hopen het tien keer te doen", duidt Dijkers. ,,Samen met donoren die 98 euro of meer doneren en zich aanmelden bij ons."

De twee komen op het moment van spreken bij van een training die ze op dat moment aan het doen zijn. Het is namelijk nogal een klus die hen in januari 2019 te wachten staat. De berg is bijna 6000 meter hoog en de tocht zal zeven dagen duren. ,,In totaal zijn er zo'n dertig deelnemers", aldus 46-jarige Wynants. ,,We zijn al begonnen met trainen, alleen is dat vrij lastig. Dit valt bijna niet te trainen en daarom lopen we nu hele grote afstanden en doen we aan wat cardio- en krachttraining."
Vooral de nachten zullen voor de twee 'powervrouwen' in Afrika een uitdaging gaan worden, denkt Dijkers. ,,Nachtrust is erg belangrijk, want het worden lange dagen. Hopelijk gaat dat lukken en krijgen wij geen last van hoogteziekte. Maar ach, daar gaan wij niet vanuit en we hebben er nu al erg zin in."

WEBSITE De dames steunen kan op de actiepagina www.warchild.nl/actie/van-lieve-vrouw-naar-topwijf.