Op grote schaal frauderen met bankpassen

AMERSFOORT/REGIO Bij een omvangrijke fraudezaak met pinpassen werden verschillende mensen slachtoffer. Op beelden was steeds dezelfde man te zien die pinde met de gestolen passen. De politie zocht deze nog onbekende man.

Een van de slachtoffers is een 36-jarige vrouw uit Bunschoten-Spakenburg. Ze vraagt donderdag 14 augustus 2014 een nieuwe pas aan bij haar bank. Zij zou de pas, pincode en activeringscode diezelfde week op verschillende dagen krijgen per post. Maar de Bunschotense ontvangt die week helemaal niets. Ze denkt dat de aanmaak mogelijk vertraagd is en gaat er daarom niet direct achteraan.

Donderdag 28 augustus is de vrouw aan het internetbankieren en krijgt ze de melding dat haar oude bankpas ongeldig is. Een dag later volgt een brief van de bank, waarin staat dat ze haar daglimiet heeft verhoogd naar 10.000 euro. Daar weet ze niets van en dus gaat ze naar de bank. Dan blijkt haar hele rekening en spaarrekening te zijn geplunderd. De drie enveloppen van haar bank blijken wel degelijk te zijn verstuurd en zijn op een onbekende manier onderschept. Vervolgens is in een paar dagen tijd meer dan 20.000 euro opgenomen. Dat gebeurt bij automaten in Soest, Bussum, Bunschoten, Amersfoort en De Bilt.

Woensdag 20 augustus 2014 is ook een 31-jarige man uit Baarn aan het internetbankieren. Hij ziet dat van de spaarrekening van zijn 5-jarige dochtertje bedragen zijn opgenomen. terwijl niemand van het gezin dat heeft gedaan. Hij belt de bank en dan blijkt dat op naam van zijn dochtertje een nieuwe pas is aangevraagd. Ook hier zijn de pas, pincode en activeringscode verstuurd en onderschept. Het 5-jarige meisje blijkt door de oplichters van 950 euro te zijn bestolen. Er is gepind bij automaten in Baarn, Leimuiden, Utrecht en Wijk bij Duurstede.

Inmiddels is bekend wie de verdachte is en heeft de politie deze gearresteerd.