• Nicoline Lans
  • Nicoline Lans

Open dag Toon Hermans Huis

Nicoline Lans

AMERSFOORT In de week van Wereldkankerdag, op 4 februari, houdt het Toon Hermans Huis Amersfoort (THHA) een open huis. En wel op zaterdag 7 februari. ,,Iedereen is welkom om te zien wat het Toon Hermans Huis te bieden heeft", aldus Liesbeth Groot, directeur van THHA.

,,De confrontatie met kanker is altijd een schok", legt Groot uit. ,,De ziekte heeft invloed op alle levensgebieden. Een team van vrijwilligers in het THHA biedt steun en aandacht hierbij. Het THHA biedt ook professionele psychosociale hulp als er bijvoorbeeld veel problemen tegelijkertijd spelen."

Tussen 11.00 en 15.00 uur kan kennis worden gemaakt met het volledige activiteitenprogramma en kan een mini-symposium met als thema 'Kanker: daar kun je mee leven' bijgewoond worden. ,,In dat symposium behandelen we verschillende thema's. Zo wordt gesproken over kanker binnen het gezin. Hoe ga je daarmee om? En zeker in een gezin met jonge kinderen kan de impact groot zijn voor alle betrokkenen."

Ook wordt het thema 'Kanker en werk' besproken. ,,Als je na de behandelingen weer aan het werk wilt gaan, kan blijken dat dit niet zo gemakkelijk gaat. Iedereen komt met advies. Je leidinggevende, de arboarts, familieleden. Maar wat wil en kan je zelf? Het is belangrijk dat je jouw eigen grenzen aangeeft als het om werk gaat. Houd zo veel mogelijk de regie in handen. Bij het THHA kan je een afspraak maken met een loopbaanprofessional en arbeidsdeskundige voor advies."

Tot slot wordt het thema 'Kanker en bewegen' behandeld. ,,In beweging blijven is belangrijk . Ook bij kanker. Maar hoe doe je dat? Ook hier moet je goed kunnen aangeven wat je grenzen zijn. In samenwerking met Sneller-fit en Twinckl Coaching is hiervoor een programma ontwikkeld. Eerst wordt een thema besproken en dan ga je richting de Soesterduinen om te bewegen."

Tijdens de open dag spreken diverse professionals en een ervaringsdeskundige waarmee het THHA samenwerkt. ,,De eerste spreker is Monica", vertelt Groot. ,,Zij heeft zelf kanker gehad en vertelt over de impact die kanker heeft gehad op haar gezin, werk en vitaliteit. Een indrukwekkend ervaringsverhaal."

Op 7 februari kunnen bezoekers een rondleiding door het pand krijgen. ,,In alle kamers zal te zien zijn wat er het hele jaar in die kamers gebeurt. Zo kun je kennismaken met de psycho-oncologisch therapeut, oedeemtherapeut, diëtist, loopbaanprofessionals en een kijkje nemen in het atelier en de massage- en meditatieruimte. Bij binnenkomst word je altijd welkom geheten door een gastvrouw of -heer die een luisterend oor biedt."

Ook zijn er patiëntenorganisaties aanwezig. ,,Zij staan op de infomarkt", legt de directeur uit. ,,In het komende jaar willen we de samenwerking met patiëntenorganisaties intensiveren, zodat we mensen die bij ons komen kunnen helpen met een breed aanbod."

Bij het THHA wordt geen medisch advies gegeven. ,,Wij bieden een luisterend oor en helpen je alle informatie te verwerken en structureren. Waar heb je behoefte aan? Dat geldt overigens ook voor naasten. Zij worden ook geconfronteerd met de gevolgen van kanker of leven met het verlies van een naaste."

Er is ook een activiteitenprogramma voor kinderen en jongeren. ,,De jongeren van 12 tot 18 jaar hebben hun eigen programma en stellen dit ook zelf samen. De programma's voor kinderen en jongeren zijn overigens alleen voor kinderen van wie een ouder of dierbaar familielid kanker heeft of aan kanker is overleden. Kinderen die zelf kanker hebben worden goed begeleid vanuit het ziekenhuis."

Het THHA moet het hebben van donaties. ,,En die zijn altijd welkom." Doneren kan via de website.

,,Iedereen heeft een andere verwerkingsstijl als het om kanker gaat", benadrukt Groot. ,,Dat is heel persoonlijk. In het THHA proberen we recht te doen aan al die verwerkingsstijlen door een breed en gevarieerd activiteitenaanbod." Meer informatie over het activiteitenaanbod of doneren op www.thha.nl en www.jongerenpit.nl.