• Stefan Lehner: 'Ik ben zelfs voorstander om design te recyclen.'

    Arjan Klaver

Opmars van de circulaire economie

AMERSFOORT Een stoel waarbij het zitgedeelte en de rugleuning gemaakt is van fietskettingen is al bijzonder. Dat geldt ook voor een fiets met een frame dat louter bestaat uit petflessen. Dit is recycling pur sang. Om de hoeveelheid beschikbare grondstoffen minder aan te spreken, worden steeds meer materialen opnieuw gebruikt in kakelverse producten.

Arjan Klaver

De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. En dat staat haaks op het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die na verbruik rondslingeren of met een beetje menselijk verstand op een verantwoorde manier worden vernietigd.

FAB LAB Stefan Lehner is het toonbeeld van de circulaire economie. De geboren Zwitser heeft in de achterliggende 30 jaar heel veel betekend in het hergebruiken van materialen. In dit geval gaat het om verpakkingsafval. In de laatste 10 jaar is hij actief in de coöperatie FabLab, een experimenteerlaboratorium waar via onder meer digitaal aangestuurde machines bijna alles gerealiseerd kan worden. "The only limitation is your imagination.' Kennis delen en samenwerken. Daar gaat het om. Zo ontstaan binnen de muren van FabLab Amersfoort bijzondere samenwerkingen tussen mensen met verschillende achtergronden.

Lehner studeerde filosofie en wiskunde. In zijn geboorteland is Lehner bekend. Hij won daar diverse ecologische prijzen. Hij probeert in de keistad samen met anderen om ontwerpen van gerecycled materiaal in productie te nemen. Op een 'fair trade' manier, welteverstaan. „De metamorfose van het materiaal moet nuttig, comfortabel en verrassend waarbij een glimlach niet mag ontbreken", aldus Lehner. „Zo heb ik een stoel gemaakt. Het zitgedeelte en de rugleuning is gemaakt van fietskettingen. En soms krijg ik van derden opdrachten. Bedrijven die de noodzaak zien van circulaire economie. Zo heb ik opvallend genoeg voor een groot supermarktketen een studie verricht naar het tweede leven van een stalen boodschappenwagentje. Deze heb ik zodanig geconstrueerd dat het met wat in- en omklappen getransformeerd kan worden tot een zitje."

Eén van de projecten waaraan Lehner werkt in nauwe samenwerking met anderen op de FabLab, is het nieuwe leven van de petfles. In zijn atelier is het vergeven van lege plastic flessen die hij omtovert tot een trendy lampenkappen. „Via een computer stuur ik een laserapparaat aan dat de flessen een voor een openknipt volgens een vastgesteld patroon", legt de academicus uit. „Vervolgens blaas ik het geheel op en de lampenkap is een feit. Momenteel ben ik aan het uitdokteren welke patronen ik kan 'snijden'. Aan design geen gebrek. Er is een overdaad aan design. Ik ben zelfs voorstander om design te recyclen. Al met al ben ik aan het kijken hoe ik hier een productie-unit kan realiseren. Er kan zoveel worden gemaakt met petflessen. Zoals iedereen kan zien heb ik ook een fiets ontwikkeld waarvan het frame bestaat uit petflessen. Deze staan onder hoge druk zodat het plastic frame stevig genoeg is. Maar goed, de fiets is nog experimenteel.

Tijdens het Oogstfeest dat De WAR op 17 september hield - omdat zij 10 jaar in Amersfoort actief is - kon iedereen een blik werpen in mijn keuken van de circulaire economie die aan een opmars bezig is."