• Kevin Hagens

Opvallende oproep dansers in de regen om te stemmen

AMERSFOORT De regen kwam soms met bakken uit de lucht en de wind waaide door de winkelstraten. De dansers, ingehuurd door het Waterschap Vallei en Veluwe, trokken zich er niks vandaag. Op vijf plaatsen in de regio doken ze zaterdag in de winkelstraten op voor een flashmob. Eerst klinkt luide muziek, dan begint iemand in een wit jack te dansen en in een mum van tijd snellen nog twintig anderen toe om mee te dansen. Door de jassen met vignetten van het Waterschap was al snel duidelijk dat het een reminder was voor de verkiezingen aanstaande woensdag 20 maart.

Een deel van het winkelend publiek bleef even kijken en schoot een paar foto's of een videoclip. Anderen probeerden er met een boog omheen te lopen om de boodschappen geen vertraging op te laten lopen. In ieder geval viel de muzikale dansact beter in de smaak dan de vele politieke partijen die met flyers probeerden om de stemmer te interesseren voor de provinciale statenverkiezingen.

De flashmobs vonden afgelopen zaterdag plaats in Wageningen, Veenendaal, Amersfoort, Harderwijk en Apeldoorn. Op 20 maart kiezen inwoners het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe aan de hand van de waterschapsverkiezingen. Het bestuur besluit over de wateronderwerpen in de woonomgeving. Het waterschap zorgt voor veilige dijken en schoon en voldoende water. Dat doet zij onder meer door rioolwater te zuiveren, het (grond)waterpeil te beheren en te zorgen voor schoon water in beken en sloten. Het waterschap kijkt tegenwoordig ook de grote themas als energietransitie en klimaat. Bij mensen die mogen stemmen zijn de afgelopen weken twee passen bezorgd. De blauwe stempas is voor de provinciale verkiezingen, de groene voor de waterschapsverkiezingen.