• Cees Wouda

The Passion duurder dan begroot door aanslagen Brussel

AMERSFOORT De extra beveiliging rondom The Passion heeft de gemeente Amersfoort 9000 euro gekost. Dit is bekend geworden na een grote evaluatie, waarbij er vooral positief werd teruggekeken op het eerste grote live-evenement in de stad.

Jeroen van der Veer

Na de aanslagen in Brussel, twee dagen voor het televisie-spektakel, volgden er maatregelen op het Eemplein. Hierbij werden bijvoorbeeld diverse prullenbakken weggehaald. Daarnaast kwamen er aan de toegangswegen extra controles, waarbij jassen en tassen werden gecontroleerd.

In totaal heeft het christelijke televisie-evenement de gemeente 19.000 euro meer gekost dan begroot was. Het budget was 225.000 euro en het tekort zal gedekt worden vanuit het potje 'Reserve Evenementen'.

KERNBOODSCHAP Desondanks kijkt de organisatie met een goed gevoel terug op The Passion. Zo'n 20.000 mensen keken de uitvoering op het Eemplein en circa 3,2 miljoen mensen zagen Amersfoort schitteren op de televisie. "De helft van de bezoekers die niet uit Amersfoort komen, geeft aan dat zij overwegen om binnen een jaar weer een bezoek aan (de binnenstad van) Amersfoort te brengen."

I&O Research heeft in opdracht van de gemeente Amersfoort onderzoek uitgevoerd onder de bezoekers van het evenement en onder kijkers die The Passion op televisie hebben gezien. Hierin kwam naar voren dat bijna de helft van de bezoekers voor, tijdens of na het evenement een horecagelegenheid heeft bezocht. Hierbij werd gemiddeld 18 euro uitgegeven. Zo'n 17% heeft ook winkels bezocht en zij gaven daarbij 23 euro uit.

ORGANISATIE In het rapport staat verder te lezen dat alle partijen tevreden waren over de organisatie. Het conceptveiligheidsplan van LOC7000 was 'kwalitatief goed' en door de hoge kwaliteit was er, volgens de politie, ook sprake van vertrouwen. Alle partijen zijn positief over de onderlinge samenwerking. ,,Zeker ook na de aanslagen in Brussel bleek dat snel schakelen mogelijk was. Er was sprake van grip op de zaak."