• Marleen Griffioen

Pelikaan terug op voormalige Erdalfabriek

AMERSFOORT Na jaren van afwezigheid staat sinds maandag het bekende bronzen beeld van de Erdalfabriek, de pelikaan, weer op haar plek. Sinds 2011 schitterde het beeld van afwezigheid omdat men bang was dat het terrein gesloopt zou worden. De pelikaan is nu weer te vinden op de originele plek aan de Oude Fabriekstraat in De Nieuwe Stad te Amersfoort.

De onthulling van de symbolische pelikaan gebeurde in besloten kring, onder het toeziend oog van wethouder Kemmerling. Het idee om de pelikaan terug te plaatsen speelde al een lange tijd, zowel bij Schipper Bosch als bij de gemeente Amersfoort. Anika de Kruijf, projectleider van De Nieuwe Stad vanuit Schipper Bosch, licht het belang van de teruggeplaatste pelikaan toe: ,,Het gebied is authentiek, dit willen we ook zo houden. Hierom hebben we de gebouwen in tact gehouden en teruggebracht naar de originele staat. Hierbij hoort ook het terugplaatsen van de pelikaan, als symbool voor de geschiedenis van het gebied.''

NIEUW LEVEN Aanjager vanuit de gemeente Amersfoort, Gerard Keijzer, vond het belangrijk dat de pelikaan op haar originele plek terug kwam. ,,De pelikaan staat voor opoffering, maar ook voor opstanding. Deze symboliek is nu ook treffend, de voormalige fabriek is herrezen als De Nieuwe Stad met de, bij een stad behorende, dynamiek. Opoffering staat zowel voor de inspanningen en investeringen van Schipper Bosch, als voor monumentenzorg. Om een degelijk monumentaal complex een nieuw leven te geven is een passende herbestemming nodig en zijn er aanpassingen noodzakelijk, maar de kracht en uitstraling van de voormalige fabriek is teruggebracht.''

OORSPRONG Het bronzen beeld staat symbool voor Erdal, het bedrijf dat van 1937 tot 1983 gevestigd was in het gebied wat nu De Nieuwe Stad is. Het beeld is in 1965 geschonken door het personeel van de Erdalfabriek ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum. Het symbool is bekend van de producten van Erdal; deze waren vaak voorzien van een rode pelikaan en een trotse vermelding over de plaats van productie, namelijk Amersfoort.

De teruggeplaatste pelikaan is een exacte replica. Kunstenaar Arno Goossens heeft van de originele pelikaan een mal gemaakt waar het brons in gegoten is. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de replica niet van het origineel te onderscheiden is.

WEGHALEN Toen Unilever in 2011 besloot om de fabriek in Amersfoort te sluiten, werd er gedacht dat het gebied gesloopt zou worden. Het bronzen beeld van de pelikaan is daarom ter bescherming weggehaald. Daarna heeft de pelikaan een lange tijd in het Amersfoortse museum Flehite gestaan totdat Schipper Bosch het terrein van de oude Prodentfabriek kocht. Het beeld is van museum Flehite, overgebracht naar het kantoor van Schipper Bosch en is hier toegevoegd aan de kunstcollectie.