• Arie Kievit
  • Foto: BDUmedia

Petitie: 'Amersfoortse vluchtelingen als statushouder terug naar de stad'

AMERSFOORT Een groot deel van de honderd vluchtelingen die in de crisisopvang in Amersfoort zat en nu in Zeist in de noodopvang verblijft, wil graag in Amersfoort of omgeving blijven wonen als zij straks hun status hebben gekregen. Vrijwilligers verbonden aan deze vluchtelingen steunen deze vraag middels een online petitie.

Iedere gemeente moet hoe dan ook via taakstelling een vast aantal statushouders een woning bieden (bijvoorbeeld Amersfoort vierhonderd in 2016). ,,Wij zijn van mening dat het voor de integratie beter is om statushouders te plaatsen in een omgeving waar zij al een netwerk hebben. Dit is beter voor hen, maar ook voor de overige inwoners van de stad. De vluchtelingen die nu in de noodopvang in Zeist zitten hebben een goed netwerk en willen dit graag houden", schrijven de initiatiefnemers.

Zij verzoeken de burgemeesters van Amersfoort, Soest/Soesterberg en Zeist in overleg met het COA te kijken hoe zij deze groep vluchtelingen binnen hun reeds opgebouwde netwerk in de regio Utrecht kunnen laten wonen. Ook verzoeken zij de burgemeesters en het COA te kijken naar hoe de burgemeester en het COA hebben samengewerkt in gemeente Houten. En daar een voorbeeld aan te nemen.