• Fatma Koser Kaya bracht afgelopen weekend een bezoek aan Petje af.

    Foto Rinus van Denderen

Petje af breidt uit naar Leusderkwartier en Kruiskamp-Koppel

AMERSFOORT In Nederland hebben veel kinderen het goed, maar de plek waar je wieg staat is nog altijd van invloed op je toekomstkansen. Mede daarom is er Petje af. De stichting is in 2007 gestart in Amersfoort, sinds 2018 gevestigd in de wijken Liendert en Schuilenburg en gaat uitbreiden naar het Leusderkwartier en Kruiskamp-Koppel. ,,Wij willen de kids laten zien wat de wereld te bieden heeft en wat voor toekomstkansen er zijn."

Jeroen van der Veer

Petje af Amersfoort is onderdeel van de koepelorganisatie Petje af Nederland en sinds 2018 onder een zelfstandig bestuur actief. Het succes is zichtbaar. Petje af beschikt over een wachtlijst en dat is niet voor niets. Het vergroot de leefwereld van kinderen en opent deuren die anders voor hen gesloten blijven.

BLOKKEN VAN VIER ,,Wij bieden dertig zondagen een praktijkgericht programma aan", zegt Amber Arlar, locatiemanager in Amersfoort. Hierbij zijn er zeven blokken van vier thema's. ,,In de eerste week krijgen de kinderen een gastcollege van iemand die een beroep uitoefend. Dan komt bijvoorbeeld een advocaat langs om te vertellen over zijn of haar werk. De week daarna gaan we met de kinderen naar die werkplek toe. Dit doen we met het openbaar vervoer, om zo ook dat erbij te betrekken."

In de derde week geven de kinderen een presentatie over wat zij hebben gezien en gehoord en in de vierde week volgt een uitje dat kunst- of cultuur gerelateerd is. ,,Dit bieden wij allemaal kosteloos aan. Het enige wat wij vragen is hun gezellige en actieve aanwezigheid. Dat we ervan uit kunnen gaan dat ze ook dertig zondagen per jaar present zijn."

ONTWIKKELEN Want, zo vindt Arlar, kinderen horen zich op jonge leeftijd niet druk te maken over hun toekomstkansen. ,,Wij bieden hen de mogelijkheid om verder te kijken. Wat er mogelijk is in de maatschappij en welke kansen er liggen. We werken met twee groepen van ieder achttien kinderen, maar we gaan dit uitbreiden naar vier groepen."
De locatiemanager bezoekt zelf scholen en geeft uitleg over Petje af. Daarna kunnen kinderen het thuis bespreken en zich aanmelden. ,,Er is geen drempel", aldus Arlar. ,,Petje af is voor alle kinderen die na een schoolweek nog wat extra willen leren en dan vooral in de praktijk. Samen verbreden we hun horizon. Niet binnen alle gezinnen is het mogelijk om er in het weekend op uit te gaan en juist voor hen is het Petje af-programma."
Het project draait al langer en kan rekenen op steun van diverse partijen. Organisaties en ondernemers omarmen Petje af, maar ze zouden graag meer samenwerken met de gemeente. Mede daarom werd wethouder Fatma Koser Kaya afgelopen weekend uitgenodigd om het project te bekijken. ,,Dat was geslaagd. De kinderen vonden het geweldig dat zij de tijd voor hen nam."

Petje af wil zich nu ook wortelen in het Leusderkwartier en Kruiskamp-Koppel. ,,Sinds we een zelfstandig bestuur hebben, willen we doorgroeien. Om nog meer kinderen te kunnen helpen en nog meer verbindingen te leggen."