Pianist Jaap Eilander in Mannenzaal

AMERSFOORT Pianist Jaap Eilander verzorgt op 19 februari een pianorecital in de Amersfoortse Mannenzaal. Het concert begint om 20.00 uur. Op het programma staan werken van Bach, Schubert en Chopin. Voor Jaap Eilander geldt Bach wel als de grootste componist.

Peter Bruinsma

,,Hij staat voor mij op eenzame hoogte. Hij heeft overal een standaard voor gezet zowel voor zang als orgel. In mijn concert breng ik een aantal bewerkingen van delen uit cantates van Bach. Het zijn vooral de componisten Busoni en Macello die composities van Bach bewerkten. In hun pianobewerking blijft Bach heel herkenbaar. Als ik de stukken speel dan zingt het vanzelf. In de negentiende eeuw was het maken van pianobewerkingen heel gebruikelijk. Vaak werden dat geheel nieuwe stukken waarin het oorspronkelijke werk toch heel herkenbaar bleef. Mijn programma heet Bach bewerkt. Niet alleen maar omdat muziek van Bach door anderen werd bewerkt, maar ook omdat Bach dat zelf graag deed. Dat blijkt wel uit het Adagio uit het concerto van Alessandro Marcello bewerkt door Bach."

CD Eilander is al tien jaar lang in de ban van pianobewerkingen van Bachs orgelmuziek en nam daarom recent een cd op met deze bewerkingen. Jaap Eilander studeerde aan de conservatoria van Enschede en Den Haag en volgde masterclasses bij grote pianisten. In 2001 won hij het regionale Petrof Concours in Nijkerk en trad hij op in het Concertgebouw en de Tefaf Kunstbeurs in Maastricht. Kamermuziek neemt in zijn concertpraktijk een grote plaats in. Zo vormt hij diverse duo's, onder andere met zijn vader, organist en dirigent Peter Eilander op orgel en piano en piano quatre mains. Daarnaast begeleidt Eilander zangers en studenten die toelatingsexamen doen voor het conservatorium. In Deventer geeft hij les in een onlangs opgericht pianocollectief waarbij de aangesloten pianisten in een splinternieuwe lespraktijk samenwerken met een pianowinkel.

CONCERT Jaap Eilander werd recent pas benaderd voor het concert in de Mannenzaal. ,,Als pianist heb je altijd wel een programma voorhanden. Twee weken heb ik het programma Bach Bewerkt nog in Brummen gespeeld." Eilander heeft veel affectie met de muziek uit de Barok en de Romantiek. ,,Vooral de werken van Rachmaninov, Prokovjef, Liszt en Schumann spreken me erg aan. In de Mannenzaal speel ik ook muziek van Schubert en Chopin. Zijn muziek is heel pianistisch en heel prettig om te spelen. Als ik mijn hele leven met Chopin's pianomuziek zou moeten doen, dan zou ik dat geen straf vinden. Maar er is nog zoveel meer moois. In de muziek van Schubert hoor je zijn voorliefde voor zang. Mijn wens is om ooit nog eens de grote Chaconne voor vioolsolo van Bach in de bewerking van Busoni uit te voeren. De Schilderijententoonstelling van Moessorgsky speelde ik op mijn eindexamen. Ook dat is een heerlijk stuk om mijn spel steeds meer te vervolmaken."

VADER Muziek kreeg hij van huis mee. Zijn vader Peter Eilander is organist in Apeldoorn en ook bekend met het orgel in de Amersfoortse St. Joriskerk. Deelt Jaap Eilander de passie voor orgel met zijn vader? ,,Ik luister graag naar orgelmuziek. Ik zie dat puur als een hobby. Voor mij is de piano het absolute topinstrument waar je heel veel mee kunt doen. Ik geef veel concerten maar begeleidt ook koren. Ook als je solozangers begeleidt wat ik veelvuldig doe, dan voegt dat weer een nieuwe dimensie toe aan het pianospel. Samen met de zanger leg je accenten in tempo en dynamiek en samen bepaal je de kleur van het lied."

Eilander werd voor het concert in de Mannenzaal uitgenodigd door de Amersfoortse Bach liefhebber en concert-organisator Koos van Noppen. Hij wil de enige nog bewaarde Mannenzaal vooral als concertlocatie onder de aandacht brengen. ,,Hij had de Bach cd gehoord en was wel onder de indruk. Bovendien vond hij de Mannenzaal en de aangrenzende kapel bij uitstek geschikt voor een intiem pianorecital."

foto Jaap Eilander is zaterdag te zien en horen in de Mannenzaal.