• Archief BDU Media

Plannen Mondriaanhuis voor Geboortehuis nieuwe stijl

AMERSFOORT Het Mondriaanhuis in Amersfoort heeft plannen voor een volledige herinrichting van het huidige museum aan de Kortegracht. Met deze vernieuwing wil het Mondriaanhuis de geboorteplek van Mondriaan op een laagdrempelige en eigentijdse manier toegankelijk en beleefbaar maken voor een veel breder publiek.

Het Mondriaanhuis grijpt de nationale viering van honderd jaar De Stijl in 2017 aan voor een nieuwe koers met een herinrichting van het museum. Het Stijljaar wordt gevierd met een veelomvattend programma van tentoonstellingen en activiteiten in onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, het Centraal Museum Utrecht en het Rijksmuseum in Amsterdam. De heropening van het Mondriaanhuis 'nieuwe stijl' past naadloos in dit programma.

Het Mondriaanhuis wil zich voor de toekomst stevig verankeren in het Nederlandse cultuurlandschap. Het doel is bovendien de bezoekersaantallen te verdubbelen tot 40.000 per jaar door zich te richten op een breed publiek van cultuurliefhebbers uit binnen- en buitenland, families met kinderen, scholieren en studenten.

Met de voorgenomen koerswijziging wil het Mondriaanhuis zich op een positieve manier onderscheiden van de andere Mondriaan-gerelateerde instellingen in Nederland, zoals het Gemeentemuseum Den Haag en Villa Mondriaan in Winterswijk. Waar deze musea werk uit alle fases van Mondriaans leven laten zien, kan het publiek bij het Mondriaanhuis in Amersfoort terecht voor een multimediale ontdekkingsreis door het leven, werk en gedachtegoed van deze bijzondere man.

In het nieuwe Mondriaanhuis staan de verschillende 'geboorteplekken' uit het leven van Mondriaan centraal. Uiteraard begint de reis in Amersfoort, waar zijn wieg heeft gestaan en gaat vervolgens langs alle belangrijke plekken uit het leven van de kunstenaar. Via Amsterdam, Laren en andere Nederlandse plaatsen komt de bezoeker in Parijs terecht waar de rust en sereniteit van Mondriaans atelier zal worden afgezet tegenover het hectische, moderne leven in het Parijs van de jaren '20 en '30. Parijs is de geboorteplek van 'Mondriaan de idealist', die zijn eigen wereld wil vormen en begint met het inrichten van zijn atelier. De vlucht van Mondriaan naar Londen vanwege de opkomende macht van Hitler leidt de kunstenaar uiteindelijk in 1940 naar New York, 'de geboorteplek van zijn meesterwerk': de Victory Boogie Woogie.

Educatie neemt binnen het hernieuwde Mondriaanhuis een belangrijke rol in. Twee zalen zullen worden ingericht als do-it-your-self-studio waar bezoekers, individueel en in groepsverband aan de slag gaan met verschillende media om te ervaren hoe Mondriaan dacht en werkte. Bijvoorbeeld door het creëren van een eigen Mondriaaneske ruimte met kleurvlakken met behulp van fysieke objecten en virtuele technieken.

Om de plannen te financieren is het Mondriaanhuis gestart met het werven van fondsen. Wanneer voldoende middelen zijn gevonden kunnen de plannen verder worden uitgewerkt. Het streven is om het nieuwe Mondriaanhuis in het voorjaar van 2017 te openen.