• Ben van Duin

Holland Opera uitgenodigd door Operafestival Denemarken

AMERSFOORT Holland Opera is deze maand uitgenodigd bij het internationale GrowOp Operafestival in Denemarken in Arhus. Het is geen toeval dat het gezelschap afgelopen seizoen twee stukken van de Deense schrijver Hans Christian Andersen op het repertoire had staan, het zijn stuk voor stuk klassiekers, maar in een nieuwe jas gestoken door Holland Opera.

Zwanenmeer, een mix van Wilde Zwanen van Andersen en Zwanenmeer van Tjaikovsky had afgelopen kerst met veel succes in Amersfoort en maakt dit voorjaar een tournee door Nederland en België. Eendje Buitenbeentje is een operavoorstelling voor zeer jonge bezoekers. Na een aantal voorstellingen voor Amersfoortse scholen gaat de productie maar liefst tien keer spelen in het prachtig Musikhuset, zeg maar gerust het Concertgebouw van Arhus. Eendje Buitenbeentje is geregisseerd door Rianne Meboer met tekst van Joke Hoolboom, Niek Idelenburg arrangeerde de muziek van Carnaval des Animaux voor cello, viool en twee zangeressen. 

Holland Opera viert dit seizoen zijn 25-jarig jubileum. Journalist Anita Twaalfhoven schreef een boek met tal van interviews van creatives die betrokken zijn bij Holland Opera. Het boek is positief ontvangen in de pers en is onder meer te koop via bol.com (Opera voor de toekomst). Het gezelschap staat overigens bepaald niet stil. In september zijn tal van talentvolle makers uitgenodigd voor een pitch voor nieuwe opera voor een jong publiek en in oktober gaat Ruimtevlucht in première in Amsterdam. Ruimtevlucht is een co-productie met het Groningse gezelschap Het Houten Huis. Na een landelijke tournee strijkt het Ruimteschip in december neer in de Veerensmederij waar het twaalf keer te zien is.

Eendje Buitenbeentje is nog een keer te zien op zondag 15 september om 14.00 uur in de Veerensmederij in Amersfoort. Het gebouw is dat weekend sowieso geopend in verband met de Open Monumentendag.

Meer informatie: www.hollandopera.nl, tel. 033-2020920.

 

Eendje Buitenbeentje is een muzikaal avontuur gebaseerd op carnaval de Animaux van Camille Saint Saens. Delen van dit speelse stuk zijn gearrangeerd voor cello en viool en twee zangeressen. In deze korte opera voor kleuters worden drie eendjes geboren. Het derde eendje ziet er alleen heel anders uit dan de andere twee. Zij kan niet zingen maar wil dansen. Haar zingende zusjes verstoten haar en dapper gaat Eendje Buitenbeentje de wijde wereld in. Op reis komt ze kattige katten tegen, slome schildpadden en een stoer stokstaartje. Maar ze voelt zich ook alleen. Totdat ze ineens een wezentje ziet die er precies zo uitziet en ook danst.