• De Stad Amersfoort/BDUmedia

Politici kruisen de degens in het Eemhuis

AMERSFOORT 'Duurzaamheid' en 'woningbouw'. Dat zijn de thema's die centraal staan in het verkiezingsdebat dat RTV Utrecht, De Stad Amersfoort, Bibliotheek Eemland en nieuwssite 'De Stadsbron' in de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten verzorgen.

Tien partijen reageerden positief op de oproep van de organisatie om mee te doen aan het debat. D66, CDA, VVD, PvdA, GroenLinks, SP, CU, PVV, 50 plus en U26 sturen vertegenwoordigers naar Amersfoort om onder leiding van Kees Hoogendijk (RTV Utrecht) te debatteren over thema's die naar verwachting de gemoederen in het provinciehuis de komende vier jaren flink zullen bezighouden. DENK, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie reageerden niet op de oproep van de organisatie. Zij spelen aanstaande woensdag dus geen actieve rol in het debat. Dat geldt ook voor het SGP, dat om religieuze redenen afzag van deelname. Het is woensdag 13 maart 'Biddag voor gewas en arbeid'.

THEMA Duurzaamheid is een thema dat de kiezer dezer dagen flink bezighoudt. Woningen die gasloos moeten worden, weilanden met zonnepanelen, windmolens; het zijn zaken die bij tijd en wijle het publieke debat flink verhitten. Over het doel -het redden van het klimaat- zijn de meningen niet zo verdeeld. De vraag wie de kosten van de maatregelen moet dragen verdeelt de kiezer des te meer.

'Woningbouw weegt op bepaalde plaatsen zwaarder dan natuurbehoud'. Met die stelling maakt de organisatie van het debat duidelijk dat het zo langzamerhand kiezen of delen wordt in bepaalde regio's. Er zijn de komende jaren duizenden nieuwe huizen nodig om de woningnood in de regio op te lossen. Voor zo'n bouwopdracht zijn grote oppervlakten bouwgrond nodig.

D66 schuift voor het debat Gedeputeerde Pim van den Berg naar voren. Van den Berg was -voor hij naar de provincie ging- wethouder in Amersfoort. Voormalig raadslid Rob van Muilekom (PvdA) heeft in Amersfoort de nodige naamsbekendheid evenals SP'er Rob Molenkamp die nog steeds deel uitmaakt van de Amersfoortse gemeenteraad. Tineke Koelewijn vertegenwoordigt het CDA, Roy Luca -wethouder in Zeist- treedt op namens nieuwkomer U26. Arne Schaddelee (CU), André van Schie (VVD), René Dercksen (PVV) en Mieke Hoek (50 plus) zijn de andere deelnemers aan het debat. GroenLinks treedt aan met lijsttrekker Huib van Essen.

EEMHUIS Het debat wordt woensdag 13 maart in de hal van bibliotheek Eemland gehouden. Aanvang 20.00 uur. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur welkom. Het programma is rond 22.00 uur afgelopen. De Stadsbron (www.destadsbron.nl, het platform voor regionale onderzoeksjournalistiek), publiceerde twee grote verhalen over de verkiezingen; een interview met Gedeputeerde Pim van den Berg en een artikel waarin de programma's van de partijen centraal staan.