• Keistadnieuws
  • Keistadnieuws
  • Keistadnieuws
  • Keistadnieuws
  • Keistadnieuws

Politie in Amersfoort extra alert door hoogste dreigingsniveau

AMERSFOORT Het hoogste dreigingsniveau is van kracht in de provincie Utrecht. Dat heeft de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid) maandagochtend besloten na een schietincident in een tram bij het 24 Oktoberplein in Utrecht. Ook in Amersfoort is de politie extra alert en meerdere basisscholen hebben maatregelen genomen naar aanleiding van het incident. 

Het dreigingsniveau is in elk geval tot 18.00 uur van kracht. Vooralsnog houdt de politie rekening met meerdere scenario's, waaronder een terroristische aanslag. De dader van de schietpartij in Utrecht is nog voortvluchtig, aldus de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). Volgens de politie zijn er drie doden gevallen bij het schietincident. Eerder sprak de politie van negen gewonden, maar later op de middag werd duidelijk dat vijf personen gewond zijn geraakt.

ME-BUSSEN Agenten verzamelden zich maandag bij de 'Regionale Conflict- en Crisis-beheersing' op de Terminalweg in Amersfoort en vanaf daar gingen drie à vier ME-bussen onderweg naar Utrecht, evenals twee anti-terreurgroepen. Na de schietpartij werd veel politie opgeroepen en ook vanuit Amersfoort gingen agenten onderweg voor ondersteuning.

VRAGEN  De gemeente Amersfoort ziet ,,vooralsnog geen aanleiding voor extra maatregelen in onze stad." Op het centraal station is wel sprake van extra beveiliging, maar volgens de gemeente sluit dat aan op de maatregelen die passen in het huidige dreigingsbeeld voor de provincie Utrecht. De politie onderhoudt verder contact met de moskeeën in Amersfoort. ,,Via scholen krijgen wij de vraag of de kinderen zelf naar huis kunnen. De gemeente heeft de scholen laten weten dat de kinderen naar huis kunnen. Een aantal schoolbesturen heeft zelf besloten dat de kinderen door ouders opgehaald moeten worden."

SCHOLEN Agenten waren maandag zichtbaar aanwezig bij de Bilalschool. Enkele ouders zouden hun kind eerder van school hebben gehaald, vanwege de ontwikkelingen. Daarnaast sloot de Montessori Basisschool De Kosmos de buitendeuren en mochten de kinderen niet buitenspelen. Ook De Breede Hei stuurde een brief naar ouders. Zij schreven dat ze de kinderen binnen zouden houden en riepen ouders op te bellen naar de school om aan te geven wie hun kind kwam ophalen. Ook Atlantis Vathorst stuurde een brief naar de ouders: ,,Door de besturen van de Amersfoortse scholen is besloten dat wij geen kinderen aan externe kinderopvang mee mogen geven. Wilt u daarom zo snel mogelijk uw kind zelf ophalen in het lokaal van uw kind?"

Het Van Lodenstein College in Amersfoort bracht zelfs het bericht naar buiten dat kinderen niet mochten worden opgehaald in een rode Renault Clio. Die auto werd namelijk door de politie gezocht in verband met de schietpartij in Utrecht. Het bericht werd even later door de school aangepast en de rode Renault Clio werd niet langer genoemd in het bericht. Om 14.15 uur besloten schoolbesturen van de stad Amersfoort om kinderen niet alleen naar school te laten gaan. Dit betekent dat alle kinderen op school opgehaald moesten worden in de klas. Ook mochten kinderen niet zelfstandig naar buitenschoolse opvangen buiten het gebouw.

'LAFFE DAAD' Hans Oosters, commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, reageerde maandagmiddag op het incident: ,,Vanochtend heeft in Utrecht een brute en laffe daad plaatsgevonden. Bij de aanslag zijn, voor zover nu bekend, drie dodelijke slachtoffers en gewonden te betreuren. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun familie en vrienden en degenen die vanmorgen van dit drama getuige waren", schrijft Oosters. ,,Politie en justitie doen onderzoek naar de mogelijke dader of daders. Dat heeft nu de hoogste prioriteit."

WIJKAGENT De wijkagent van Schothorst liet na het schietincident in Utrecht al weten dat het actie voeren in Den Haag door de politie werd afgelast: ,,Actie voeren tegen de pensioenregeling is belangrijk, maar nu is het belangrijker om er voor u in de wijk te zijn. Alle hands aan dek, vandaar nu nu retour naar Amersfoort."