• Het omstreden raadslid Hans van Wegen (BPA).

    Gemeente Amersfoort

Berispt raadslid: burgemeester creëert 'cordon sanitaire' rond BPA

AMERSFOORT Burgemeester Lucas Bolsius las raadslid Hans van Wegen (BPA) in ernstige bewoordingen de les bij de opening van de plenaire raadsvergadering op 5 november. Van Wegen zou zich bij herhaling schuldig maken aan discriminerende opmerkingen, insinuaties en 'halve waarheden'.

Jeroen de Valk

Hier zit uiteraard een geschiedenis achter. Van Wegen leidde ooit de grootste fractie in de raad, maar die viel geleidelijk uiteen. Ex-BPA'ers onder wie Ben Stoelinga en Kees Kraanen zeggen dat er met hem niet viel samen te werken.

Voor veel ophef zorgde de BPA op de sociale media. De enige overgebleven BPA'er naast Van Wegen, Ralph Langendam, twitterde dat Simone Kennedy (CU) zich vooral met asielzoekers zou bezighouden om hogerop te komen in de politiek. Van Wegen zelf gaf een 'like' aan een tweet waarin de islam wordt weggezet  als 'de meest agressieve, intolerante, barbaarse en opdringerige godsdienst van allemaal'.

Deze maand stuurde Van Wegen een tweet door over een agressieve allochtoon met als commentaar: ,,Hij heet Youssef en geen Henk en dus ontspringt hij de dans.'' Met andere woorden: de rechter pakt allochtonen vast te zacht aan.

OPEN BRIEF Het werd Bolsius te veel en dus kwam hij met zijn ongebruikelijke toespraak. Maar Van Wegen en Langendam laten het daar niet bij zitten. Op de website van de partij publiceerden ze een uitgebreide open brief. Hierin beschuldigen ze Bolsius ervan dat hij een 'cordon sanitaire' zou creëren.

Ofwel: hij wil een partij buiten spel zetten, zoals in België ooit de extreemrechtse partij Vlaams Blok door andere fracties consequent werd genegeerd. De BPA gaat 'moeilijke discussies' niet uit de weg. Die discussies zouden door zo'n cordon sanitaire in de kiem worden gesmoord.

De burgemeester zou er op uit zijn om een raadslid 'publiekelijk te beschadigen' en 'aan de schandpaal te nagelen'. Daarmee zou Bolsius ingaan tegen de gedragscode waar hij zelf naar verwees.

Hoe nu verder? Uit de open brief: ,,Graag gaat de fractie dan ook alsnog het gesprek aan met de burgemeester en eventueel diens ondersteuning, over de inhoud en wij hopen spoedig nader tot elkaar te komen. Deze integriteitsdiscussie is niet alleen contraproductief; het leidt ook nog eens af van de politieke inhoud.'' Van Wegen en Langendam gaan niet in op beschuldigingen van racisme.