• De Hoef-West: bedrijventerrein wordt grote woonwijk.

    Gemeente Amersfoort / Simon Lamme
  • De Hoef-West.

    Simon Lamme

De Hoef-West: 2500 nieuwe woningen

AMERSFOORT De gemeente heeft grootse plannen met het westelijk deel van bedrijventerrein De Hoef. Hier moeten maar liefst 2500 woningen verrijzen in de komende jaren. De gemeenteraad zal er medio september een besluit over nemen. Dat zal vermoedelijk gunstig uitpakken voor de plannenmakers, want Amersfoort heeft dringend behoeften aan woningen.

Jeroen de Valk

Tot en met 2030 moeten er duizend woningen per jaar worden gecreëerd. Een drastische herontwikkeling van De Hoef kan daar een grote bijdrage aan leveren. Er is al een begin gemaakt aan de Lichtpenweg, waar een groot kantoor sinds 2002 leeg staat. Er komen 135 kleine woningen en - op de parkeerplaats ervoor - nog eens 85 koopappartementen.

Er zijn echter haken en ogen. Het omkatten van kantoren tot woningen ging op grote schaal van start na de economische crisis van 2008. Kantoren kwamen massaal leeg te staan. Nu de economie aantrekt, worden kantoren weer in gebruik genomen. Het is geen vanzelfsprekendheid meer dat elk leeg bedrijfsgebouw kan worden omgebouwd. En al helemaal niet op De Hoef, dat goed met het openbaar vervoer bereikbaar is. Station Schothorst ligt op een steenworp afstand.

5000 WERKNEMERS Het college meldt aan de raad dat momenteel vijfduizend mensen werkzaam zijn op De Hoef. Die zouden er allemaal mogen blijven. Hoogstens kan er worden getornd aan het aantal 'werkmeters', wat betekent dat werknemers misschien minder ruimte nodig hebben. Wie weet, gaan meer en meer mensen vanuit huis werken.

Intussen kan een probleem ontstaan met de commerciële projectontwikkelaars die al dit moois tot stand moeten brengen. Aan woningen valt minder te verdienen dan aan bedrijven, zo wijst de ervaring uit. Zeker nu de raad heeft besloten dat een derde ervan voor de sociale huur moet worden gebouwd.

ZIELHORST De provincie Utrecht schrijft voor dat het uitbreiden van het aantal 'kantoormeters' altijd gedegen moet worden onderbouw. De Amersfoortse politiek maakte zich druk over deze 'betutteling' van hogerhand, maar kan de regels niet negeren.  

Op verzoek van bewoners van de aangrenzende wijk Zielhorst werd de 'bouwhoogte' aangepast. Het gaat om te creëren woningen in het zuidwesten van het terrein, tussen het spoor en de Hoefseweg. Omwonenden maakten zich zorgen over de mogelijke 'hoogte en massaliteit'.

VOORZIENINGEN De woonwijk mag geen slaapstad worden, en daarom moeten hier 'wonen, werken en leren' samengaan. De Hoef-West kent al onderwijsinstellingen; neem ROC Midden-Nederland en de SOMT University of Physiotherapy. De opleiding voor fysiotherapie beschikt over zo'n groot 'campus', dat de gemeente samen met de school aan een apart 'masterplan' gaat werken.

Er bevinden zich ook al medische instellingen. Het gaat daarbij steeds om voorzieningen voor de hele regio. Op termijn zal op De Hoef-West behoefte ontstaan aan huisartsen, scholen en recreatiemogelijkheden voor de nieuwe bewoners.