Praten over Jongeren, Seks en Internet' in Rijtuigenloods

AMERSFOORT Dinsdag 9 februari is Safer Internet Day in meer dan 100 landen in de wereld. Op die dag wordt jaarlijks aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren. Dit jaar is het thema 'Play your part for a better internet!'. In diverse activiteiten worden ouders, experts, leerkrachten en professionals geïnspireerd om over dit thema na te denken en ermee aan de slag te gaan - zij spelen namelijk allemaal een belangrijke rol in het mediawijzer maken van jongeren.

In Amersfoort wordt dinsdag het landelijke symposium 'Jongeren, Seks & Internet' gehouden, gericht op jeugdhulpverleners, zorgcoördinatoren, mentoren, docenten, mediacoaches en andere geïnteresseerden. Welke invloed heeft online dating op het zelfbeeld van jongeren? Hoe praat je met jongeren over (shame) sexting? En hoe pak je het aan bij jongeren met een licht verstandelijke beperking?

Het symposium vindt op 9 februari van 9.30 - 17.00 uur plaats in de Rijtuigenloods/

SEXTING 1 op de 8 Nederlandse jongeren tussen de 14 en 18 jaar heeft wel eens een sexy foto of video van zichzelf gedeeld via bijvoorbeeld sociale media. 28 procent stuurt dit naar mensen die zij online kennen of onbekenden. Ruim twee derde denkt niet dat dit beeld gezien is door mensen voor wie het niet bedoeld is. Toch heeft bijna een derde van de jongeren wel eens een seksueel getint beeld doorgestuurd gekregen dat niet voor hem of haar bedoeld was. Zelden wordt de persoon die het beeld doorstuurt hierop aangesproken. Dit blijkt uit onderzoek van Meldknop.nl, uitgevoerd in het kader van de Safer Internet Day 2016.