• Facebook Primera Vathorst

Primera Vathorst luidt de noodklok: 'dit is geen doen'

AMERSFOORT De regelgeving rondom het verkopen van tabaksproducten wordt aangescherpt en dat is voor veel ondernemers niet meer te behappen. Dat zegt Jeroen Brandsen van Primera Vathorst, die daarom meedoet aan een landelijke campagne voor de brancheorganisatie voor tabaks- en gemakszaken. ,,Als deze regels echt worden doorgevoerd, gaat het ondernemers de kop kosten."

Jeroen van der Veer

De Primera in Vathorst verkoopt al sinds 2008 onder andere sigaren en sigaretten, maar het wordt hem straks lastig gemaakt door de mogelijk nieuwe regels van de overheid. Zo willen zij in 2020 doorvoeren dat de producten achter een geblindeerde raam komen te liggen en daardoor is goede service bieden onmogelijk. Brandsen en zijn personeel kunnen daardoor straks nauwelijks uitleg geven over de verschillende soorten sigaren.

,,Je mag straks zes seconde de deurtjes openen om iets te pakken", aldus Jeroen Brandsen. ,,De hele service valt daardoor weg. Ze uit de vitrine halen mag ook niet. Daarbij hebben wij twee verkooppunten in de winkel en er mag maar een deur per keer openstaan. Klanten moeten dus langer wachten tot ze geholpen worden."

Dat is echter niet het enige probleem. Die deuren moeten worden gemaakt en ingebouwd, maar de spelregels daarover zijn nog altijd niet bekend. ,,Ze roepen van alles, maar er is veel onduidelijkheid. De ondernemer draait op voor de kosten en voor sommigen is dat simpelweg niet te doen."

Brandsen wil benadrukken dat het voor de regulering is. ,,Alleen het tempo waarin dit gebeurt, is niet te doen voor ondernemers. Door eerdergenoemde zaken dreigt voor sommigen zelfs faillissement en dat willen we voorkomen. Wijzelf zijn hier in Vathorst op tijd begonnen met het verkopen van ook andere producten, waardoor we het hoofd hopelijk boven water gaan houden, maar anderen niet. Daar wil ik mijzelf hard voor maken."

* Woensdag meer hierover in de krant.