• Mathilde van Ravensberg

Proef: niet meer in- en uitchecken tussen NS en Connexxion in Amersfoort

AMERSFOORT Reizigers kunnen vanaf maart op station Amersfoort overstappen zonder in- en uit te checken tussen treinen van de NS en Connexxion. Dat meldt vakblad OV Magazine vrijdag.

Het gaat om een al eerder voorgestelde proef waarbij slechts eenmaal ingecheckt hoeft te worden tijdens de reis. Een speciaal computersysteem berekent vervolgens welk bedrag per reis aan welke vervoerder betaald moet worden. In de proef zitten ook drie betalingsmogelijkheden. Er kan worden betaald met de smartphone, achteraf op rekening, of via de OV-chipkaart.

VERTRAGING Het voornemen was om de proef vorig jaar al te laten starten, maar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) stak daar een stokje voor waardoor het systeem nog niet ingevoerd kon worden. Het probleem was dat het betalingsysteem dat NS en Connexxion wilden gebruiken concurrentiegevoelige data bevatte, die voor beide bedrijven te zien zou zijn. Dat probleem is opgelost door de betalingsgegevens bij een externe partij neer te leggen.

NATIONAAL De proef wordt uitgevoerd op de Valleilijn, het traject tussen stations Ede-Wageningen en Amersfoort. Mocht de proef slagen, dan is de kans aanwezig dat het systeem ook in andere delen van Nederland wordt ingevoerd. Reizigersorganisatie Rover geeft in OV magazine aan dat zo snel mogelijk meer Nederlanders van dit systeem gebruiken moeten kunnen gaan maken.