• De Amersfoortse Raadszaal

    Gemeente Amersfoort

Raadsleden overwegen 'gedragscode' in aanloop naar verkiezingen

AMERSFOORT In de Amersfoortse politiek zouden normen en waarden soms ver te zoeken zijn. Om die reden denken enkele politici aan het invoeren van een 'gedragscode'. Wie grove taal in de mond neemt en/of met niet onderbouwde beweringen komt, zou tot de orde moeten worden geroepen. Tot de mogelijke sancties behoort dan: een verbod om bij bepaalde overleggen aan te schuiven.

Jeroen de Valk 

Louis de la Combé (PvdA) wil de mogelijkheden tot een dergelijke gedragscode onderzoeken. Via het AD en RTV Utrecht liet hij al weten welke raadsleden hij van verkeerd gedrag zou kunnen beschuldigen: Hans van Wegen (BPA), Ben Stoelinga (Amersfoort2014), Rob Molenkamp (SP) en Youssef el-Messaoudi (Groep El-Messaoudi).

 

FLAPDROL Van Wegen zou 'uit betrouwbare bron' - hij wil niet zeggen welke - hebben vernomen dat de aannemer van sportcomplex Amerena in zwaar weer verkeert. Stoelinga zou ten onrechte beweren dat theater Flint in het geniep een miljoen euro extra subsidie kreeg per jaar. Molenkamp noemde wethouder Buijtelaar 'een flapdrol'. El-Messaoudi stak op twitter een middelvingertje op tegen het college.

Van Wegen laat weten dat hij rustig wacht tot hij de documentatie van de aannemer mag inzien. Op de site van zijn partij zijn sinds enkele weken geregeld promotiefilmpjes te zien, in de aanloop naar de raadsverkiezingen op 21 maart 2018. Hierin benadrukt Van Wegen vooral dat hij luistert naar de burger. Binnenstadbewoners zien hem voortdurend voorbij fietsen, met zijn herkenbare rode sjaal.

 

DEBIEL Stoelinga betoogde inmiddels dat theater Flint de extra miljoenen ontving als een verkapte huursubsidie. Aan deze constructie komt een einde, en dus krijgt het theater vanaf volgend jaar een miljoen extra voor een 'marktconforme' huur. El-Messaoudi vindt dat het opgestoken vingertje nog zo erg niet is. Insiders vermoeden dat zijn vertrek bij de PvdA - hij begon een half jaar terug voor zichzelf - kwaad bloed heeft gezet bij de achterblijvers.

De PvdA-fractie blijft echter niet achter en citeert op de lokale nieuwsbrief met kennelijke instemming wijlen Eberhard van der Laan: ,,Wist je dat beleid een anagram is van debiel?'' Even verderop wordt de landelijke VVD uitgemaakt voor een 'windvaantje'.

 

DEMAGOGISCH Roel Mulder (Actief), die tientallen jaren ervaring heeft in diverse culturele functies, roept Stoelinga tot de orde op de Actief-site: in Nederland wordt geen enkele schouwburg op 'de vrije markt' verhuurd. Zijn collega in de raad zou niets anders verkondigen dan 'demagogische kolder, met maar één enkel doel: scoren op 21 maart 2018'. ,,Wij denken dat de kiezer veel slimmer is dan deze populistische partij denkt.''

Van Wegen ziet overigens niets in een eventuele extra gedragscode en verwijst naar de bestaande 'Gedragscode bestuurlijke integriteit raadsleden'; die zou voldoende zijn.