• Politie-inzet tijdens de onrustige jaarwisseling van 2016 op 2017 in Amersfoort.

    Keistadnieuws

Raadslid na quote in de media opgeroepen door de politie (update)

AMERSFOORT In het onderzoek naar de ongeregeldheden in de wijk De Koppel is de politie nu uitgekomen bij raadsleden. Youssef el Messaoudi moest dinsdag naar het bureau toe, omdat hij in de media uitspraken had gedaan die mogelijk in het belang van het onderzoek waren. ,,Maar zij wisten blijkbaar niet dat hun eigen chef die informatie openbaar heeft gemaakt."

 

Jeroen van der Veer

 

De PvdA-raadslid schrok zich rot toen hij op zijn voicemail de oproep van de politie hoorde. El Messaoudi ging dan ook direct naar het politiebureau. ,,Ik moest verklaren over een quote die ik in het Algemeen Dagblad gaf. Er kwamen veel vragen, waaronder hoe ik aan die informatie kwam."

 

Naar aanleiding van een collegebericht van burgemeester Lucas Bolsius, met daarin achtergrondinformatie over de ongeregeldheden tijdens Oud en Nieuw, deed El Messaoudi de uitspraak: 'Ze waren in beeld sinds de onlusten tijdens de vorige jaarwisseling en namen deel aan de kermisrellen op het Eemplein. Waarom is er niet ingegrepen? Het is slap allemaal. Deze stad heeft een burgemeester nodig die doorpakt en dat doet Bolsius veel te weinig.'

 

,,Ik heb dinsdag daarover een officiële strafrechtelijke verklaring af moeten leggen", moppert El Messaoudi. ,,We waren snel klaar, want ik heb ze gezegd dat het uit het bericht van Bolsius kwam. Daarin stond letterlijk: 'Vier van de 45 aangehouden personen waren ook in beeld tijdens de onrust op de kermis op het Eemplein. Deze zelfde 4 behoorden ook tot de groep die vorig jaar met de jaarwisseling onrust veroorzaakte in de Koppel. In het kader van de persoon gerichte aanpak zijn -na de kermis- voor ieder van deze vier jongeren op de persoon gerichte acties uitgezet.'

 

Ondanks dat El Messaoudi niets te verbergen heeft, houdt hij er wel een naar gevoel aan over. Dat komt vooral door het feit dat zijn naam nu in het strafrechtelijk dossier staat. ,,Stel de daders worden gepakt en ze lezen daarin mijn naam. Wat moeten zij dan wel niet denken? Ik vind de gang van zaken maar vreemd. Loopt de politie zo erg vast in zijn onderzoek?"

 

REACTIE De gemeente laat, in samenspraak met de politie, weten dat El Messaoudi niet enkel en alleen voor die uitspraak opgeroepen is naar het politiebureau te komen. ,,We hebben hem, omdat hij ooggetuige was, gevraagd te delen wat hij die nacht heeft gezien. In dat gesprek kwam inderdaad het artikel naar voren. Het kwam over alsof hij meer informatie had en daarom vroeg wij door. Het was niet meer dan een logische vraag in een onderzoek aan iemand waarvan lijkt dat hij over meer informatie beschikt."