• BDU Media

'Raadslid zet aan tot vreemdelingenhaat'

AMERSFOORT Ralph Langendam, buitengewoon raadslid van de BPA (Burger Partij Amersfoort), werd deze zomer fel bekritiseerd door zijn collega-raadsleden. Langendam zou aanzetten tot vreemdelingenhaat. De kritiek laaide onlangs weer op toen de BPA schriftelijke vragen inleverde naar aanleiding van de komst van een asielzoekerscentrum op bedrijventerrein De Hoef.

Jeroen de Valk

De BPA vreesde onder meer dat schooljeugd zou worden lastig gevallen, na vestiging van een AZC aan de Lichtpenweg. Om nog maar te zwijgen van de komst van mogelijke terroristen. De BPA schreef: ,,De organisatie ISIS stuurt duizenden terroristen mee tussen de vluchtelingen naar Europa. Niet alleen claimen zij dit zelf; dit wordt ook bevestigd door de veiligheidsdiensten. Daar wij gelukkig niet over een gedachtepolitie beschikken ..., is het niet onmogelijk dat er ook potentiële terroristen tussen de asielzoekers in Amersfoort zitten.''

Hans van Wegen, fractievoorzitter BPA, zei tegen het AD dat hij geen woord wilde terugnemen. ,,De risico's zijn bekend. Kijk maar naar Keulen en Parijs. Die problematiek zal hier niet anders zijn. Maar de gemeente poetst de gevaren weg.''

Raadsleden van andere partijen gaven aan dat ze in de woorden van Van Wegen de invloed van Langendam zagen. Het buitengewoon raadslid was namelijk, al eerder deze zomer, het middelpunt van een heftige Twitter-discussie.

Langendam viel hierin uit naar raadslid Simone Kennedy (CU), nadat bekend werd dat zij een zetel ambieert in de Tweede Kamer. ,,Het koketteren met asielzoekers heeft Simone Kennedy geen windeieren gelegd'', twitterde Langendam. Hij verwees naar het feit dat Kennedy zich inzet voor de opvang van vluchtelingen.

Wethouder Fleur Imming (PvdA) twitterde terug: ,,Gelukkig zegt het feit dat je het zo typeert meer over jou dan over Simone.'' Raadslid Marijke Jongerman (SP) sprak van een 'misselijke tweet', waarop Langendam twitterde: ,,Weet je wat pas misselijk is? Over de rug van kwetsbare asielzoekers je eigen persoon verheerlijken.'' Volgens de meeste raadsleden zet Kennedy zich in voor asielzoekers vanuit een oprechte, christelijke betrokkenheid.