• Het wordt een buitengewone editie boordevol bijzondere concerten.

    Walter Goyen

Rabobank Amersfoort Jazz bestaat 40 jaar

AMERSFOORT In 2018 bestaat festival Rabobank Amersfoort Jazz veertig jaar. Het jubileum wordt gevierd van 24 tot en met 27 mei met een buitengewone editie, boordevol bijzondere concerten door zo'n 350 binnen- en buitenlandse artiesten. Dat alles op veertien binnen- en buitenpodia, behalve de grote pleinen ook in de theaters en de historische locaties die Amersfoort rijk is. Voor het eerst wordt het Lieve Vrouwekerkhof omgetoverd tot een sfeervol openluchttheater met zitplaatsen.

Op donderdag 24 mei wordt het festival geopend met een concertavond in het teken van het veertigjarig bestaan in De Lieve Vrouw. Jazz-icoon Cees Schrama presenteert een All Star Jubilee Band met een bezetting waar elke liefhebber van zal watertanden. Voorafgaand aan dit concert speelt Sound of Siam uit Thailand, dat een speciale band onderhoudt met Amersfoort Jazz. Vanaf vrijdag barst het festival in volle omvang los en wordt de historische binnenstad gevuld met World Jazz uit alle windstreken. International Artist in Residence is Eric Alexander (USA), een topsaxofonist die o.a. speelt met Trio Peter Beets. National Artist in Residence is de baanbrekende trompettist Eric Vloeimans, die speelt met organist Bert van den Brink in de Sint Joriskerk, maar ook met Licks & Brains en de Amersfoortse Flexband van Scholen in de Kunst. Verder staan bekende namen op het programma zoals de Metropole Orkest Big Band, Kim Hoorweg (ft. Anton Goudsmit), Shirma Rouse (Rabobank's Choice), Bohemian Groove met funklegende Joe Bowie (USA) en de momenteel doorbrekende Hind Hakki. Amsterdam Klezmer Band zorgt met het Hongaarse Söndörgö voor een onvergetelijke ervaring.

Bijzondere concerten zijn verder Paul van Kemenade/Jasper van 't Hof, Martin Fondse, Kika Sprangers en Sebastiaan van Bavel. Bijzonder zijn ook de Amersfoort Jazz Heritage Walks op zaterdag: luisterrijke stadswandelingen door de historische binnenstad, afgesloten met unieke concerten op prachtige locaties in intieme, akoestische setting door onder andere Izaline Calister en het Apollo Artvark Double Quartet. Amersfoort Jazz biedt ook een scala aan internationale artiesten een kans te schitteren. De Spaanse wonderpianist Marco Mezquida speelt zowel met zijn eigen trio als met de oor- en oogzalvende Silvia Pérez Cruz. Uit 'focusland' België komen o.a. Jef Neve 'Spirit Control' en De Beren Gieren.

UNIEK Uniek binnen Amersfoort Jazz is de samenwerking met Sena Performers, waarbij finalisten van toonaangevende muziekcompetities hun kunsten vertonen. Behalve in theater De Lieve Vrouw en de Mannenzaal, vinden deze 'laureaten' (uit Frankrijk, Noorwegen, Australië, Zuid Afrika, Duitsland, Rusland en Canada) hun weg naar de andere podia van het festival, soms in samenwerking met Nederlandse acts. Het hele programma is te vinden op de website www.amersfoortjazz.nl

UW HERINNERING Het festival is op zoek naar herinneringen van bezoekers en betrokkenen. Heeft u een legendarisch concert meegemaakt? Uw geliefde ontmoet tijdens het festival? Laat het weten via jubileum@amersfoortjazz.nl