• Marco van der Pol en Sigrid van der Hoeven wilden met hun actie de stichting Het Vergeten Kind ondersteunen.

    Arjan Klaver

Radio-actie voor 'Het Vergeten Kind'

AMERSFOORT Terwijl veel kinderen volop genieten van de zomervakantie, zitten 55.000 andere kinderen, afkomstig uit gezinnen met meervoudige problematiek, in een jeugdzorginstelling. Zij kunnen niet meer thuis wonen. Een vergeten kind, dus. Alleen al in Amersfoort en omgeving gaat het om liefst vijfhonderd jeugdigen. Twee dagen lang hield Special Kidzzz een radio-evenement bij Café Miles op de Hof. Zij wilde geld ophalen voor stichting Het Vergeten Kind.

Arjan Klaver

Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen ter wereld, zo blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar dit geldt niet voor alle kinderen in Nederland. Als kinderen verwaarloosd en/of mishandeld worden, tekent dit hun verdere leven. De gevolgen zijn heftig en variëren van een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, ernstige gedragsproblemen en verslaving tot persoonlijkheidsstoornissen en crimineel gedrag. Dikwijls gaat dit van generatieop generatie. ,,Deze intergenerationele overdracht willen we stoppen", aldus Marco van der Pol.

ONDERSTEUNEN Hij nam samen met Sigrid van der Hoeven het initiatief om Stichting Het Vergeten Kind via een radio-actie financieel te ondersteunen.

,,Ik ben vrijwilliger van EVA. Een wens was om ooit een programma te presenteren waarin een goed doel centraal moest staan. Een variant op het Glazen Huis. Maar dan een zomereditie met een lokaal karakter: laten we zeggen een transparant huis. In mijn zoektocht kwam ik erachter dat er ongeveer 500 kinderen in Amersfoort en in de nabije regio door allerlei gezinsomstandigheden niet meer thuis wonen. Zogenaamde vergeten kinderen. Deze kinderen kunnen niet meer bij hun familie blijven en zijn aangewezen op een jeugdzorginstelling. En dan heb ik het nog niet eens gehad over jeugdigen die in de stad en haar regio een dakloos bestaan hebben. Het zijn vaak kinderen die uit een gezin komen waarvan je het niet zou verwachten. Echt, de gezinsproblematiek is dichterbij dan je denkt. Gelukkig zijn er jeugdzorginstellingen."

DAGJE UIT Maar ook een dergelijke instelling heeft te weinig financiële middelen om een kind gezelligheid en geborgenheid te geven. ,,Daar wilden wij als organisator van deze actie en vrijwilliger van omroep EVA wat aan doen", aldus Van der Pol. ,,We willen het leven van kinderen in de opvang in Nederland wat aangenamer maken. Denk hierbij aan dagjes uit, een knuffelkamer of een knuffeltuin. Daarnaast wilden we de naamsbekendheid van de stichting Het Vergeten Kind vergroten. Het gaat immer om vijfhonderd jeugdigen uit Amersfoort en haar regio. En daar was onze tweedaagse actie op gericht. We wilden geld ophalen om het leven van het vergeten kind te verbeteren. We hebben veel partners die hun schouders onder dit initiatief hebben gezet. Allereerst Café Miles op de Hof waar EVA twee dagen haar programma's heeft uitgezonden. Ook SRO was onmisbaar evenals de artiesten hun medewerking hadden toegezegd, als Blinde Ed, evenals het 33e bouwdorp-evenement voor de Leusdense jeugd uit groep drie dat komende vrijdag een financiële bijdrage doneert aan Het vergeten kind. Het is tot nu toe al een succes. Volgend jaar proberen we weer een dergelijke campagne te laten uitrollen. Weer in de zomer welteverstaan."