• Robin Utrecht

VVD: zorgen om lesstof salafistische onderwijsinstelling

AMERSFOORT Uit groot onderzoek van NRC en Nieuwsuur blijkt dat op diverse salafistische onderwijsinstellingen in Nederland kinderen worden opgeroepen zich af te keren van de westerse samenleving. Ook Amersfoort herbergt een onderwijsinstelling met salafistisch gedachtegoed volgens het NRC. De lokale VVD heeft dit onderzoek ook onder ogen gekregen en stelt raadsvragen over een Amersfoortse school.

Volgens Nieuwsuur en het NRC werd in Veenendaal, Eindhoven en Rotterdam in het verleden onder meer geleerd dat 'afvalligen de doodstraf verdienen' en 'polytheïsme de ergste fout is die een persoon kan maken'. De onderwijsinstelling met salafistisch gedachtegoed in Amersfoort is waarschijnlijk Moskee Tawhid in het Leusderkwartier, waar in 2016 de imam van de salafistische Quba moskee in Den Haag een cursus basiskennis over de islam doceerde.

,,Wat de VVD betreft mag de vrijheid van onderwijs niet misbruikt worden om jonge kinderen te indoctrineren en ze tegen onze samenleving op te zetten", aldus Jelle Hengeveld. ,,Zeker wanneer waarden als een veilige leefomgeving waarin je de vrijheid hebt om te mogen zijn wie je bent onder druk staan vinden wij dat een reden om in actie te komen."

De politieke partij wil dan ook weten of het college op de hoogte is van de aanwezigheid van een salafistische school in Amersfoort. Daarnaast wordt gevraagd welke maatregelen het college neemt om in de toekomst ervoor te zorgen dat het salafistisch onderwijs in Amersfoort geen voet aan de grond krijgt?