• Een indrukwekkende hoeveelheid ordehandhavers op de kermis.

    Kevin Zuijdendorp
  • Vorig jaar werd de kermis ontsierd door diverse grote incidenten. 

    Jeroen van der Veer

Relschoppers ontsieren kermis: een overzicht

AMERSFOORT Wat een mooi kermisfeestje voor jong en oud moest worden, is uitgelopen op diverse onrustige avonden. De kermis op het Eemplein is op meerdere momenten ontsierd door ongeregeldheden, waarbij het dieptepunt op de eerste avond werd bereikt. In totaal verrichtte de politie tien aanhoudingen en het wordt niet uitgesloten dat er meer volgen. ,,We bestuderen nog de camerabeelden."

Jeroen van der Veer

 

NEPWAPEN Rond half acht werd woensdagavond voor de zoveelste keer (zwaar) vuurwerk afgestoken en daarop besloot de politie in te grijpen. Er werden hulptroepen uit Zeist opgeroepen en gezamenlijk kwamen ze in actie. Hierbij werd één persoon gearresteerd en in een politiebus gezet. Getuigen wisten te vertellen dat deze door vrienden weer kon ontsnappen, maar direct weer hardhandig werd opgepakt. Hierna schoot de vlam helemaal in de pan.

Het plein werd 'schoongeveegd', alleen ontstond er vervolgens onrust in de omliggende straten. Hierbij sneuvelde ruiten van woningen. Uiteindelijk werden er drie verdachten aangehouden voor opruiing en het afsteken en bezit van vuurwerk. Één van hen had een nepvuurwapen bij zich dat in beslag werd genomen.

 

HUISBEZOEKINGEN De dagen daarna schaalde de politie het toezicht op de kermis op en werden er maatregelen getroffen. Veiligheidshekken werden om het Eemplein geplaatst, er kwam meer licht op het terrein en ook liepen er meer undercoveragenten rond. Toch was het donderdagavond opnieuw onrustig, toen de cameraploeg van Powned werd bestolen van een microfoon. Aan de hand van de beelden zijn de verdachten thuis aangehouden.

Terwijl de politie achter de schermen diverse huisbezoekingen deed, ging het vrijdagavond opnieuw mis. Zo werd er een meisje onwel, waarna de ambulance met spoed het terrein op moest. De kermis, door de ongeregeldheden ommuurd door hekken, bleek echter moeilijk bereikbaar.

Eenmaal bij het slachtoffer werd er medische hulp verleend, waarna er zwaar vuurwerk richting de ambulance werd gegooid. Een enorme dreun volgde, maar er vielen geen gewonden.

 

CONTROLE Niet lang daarna gebeurde dat wel. Bij opnieuw een explosie raakte een jongen gewond aan zijn oor. Ook voor hem moest er een ambulance komen.

In tegenstelling tot andere avonden, bleef het zaterdag- en zondagavond wel rustig. De politie was op de avonden met veel undercoveragenten aanwezig en dit wierp zijn vruchten af. ,,Na woensdag hebben we het goed onder controle weten te houden", laat de politie de dag na het weekend weten. ,,De komende dagen gaan we beelden van onszelf en de media bestuderen en daarom kan ik niet uitsluiten dat er meer aanhoudingen volgen."

De gemeente gaat binnenkort de kermisweek evalueren, maar wil benadrukken dat het tevreden is met het optreden van de politie. ,,Er is intensief overleg geweest tussen meerdere partijen. De politie heeft daarbij goed gehandeld, alleen is het wel erg spijtig dat hun aanwezigheid nodig was."