• Wim en Anneke Robbertsen genieten sinds september 2016 met volle teugen van het wonen op Robbedoes.

    Arjan Klaver

Resideren op de Eem

AMERSFOORT De VLOT-verkiezing van de 'Woonboot van het jaar' vindt komende vrijdag plaats. Dit jaar kwamen bijzonder mooie inzendingen binnen: van verbouwing tot nieuwbouw, van schip tot ark en varend en niet varend. Er zijn drie woonboten genomineerd waaronder het varend woonschip Robbedoes uit Amersfoort.

Arjan Klaver

Bouw- en architectuurprijzen zijn er voldoende. Maar geen van de bestaande prijzen biedt een podium aan de woonboot, hoewel die heel specifieke mogelijkheden biedt die om een eigen waardering vragen. Zoals de inzet van water, wind en beweging, een vrijstaande woning waar je vaak moet woekeren met ruimte, energie en/of geld, waar je huis verandert met de seizoenen, met bijzondere mogelijkheden. De Woonboot van het Jaar-verkiezing laat zien hoe fantastisch mooi wonen op het water is en beoogt waterwonen als volwaardige woonvorm op de kaart te zetten. Hopelijk leidt dit tot (nog) meer vraag naar waterwonen en uiteindelijk tot meer ligplaatsen met een grote diversiteit aan hoogwaardige drijvende bouwwerken.

JURYBEZOEK De jury heeft een bezoek gebracht aan alle geselecteerden woonboten om de architectonische kwaliteit, gebruikte techniek en duurzaamheid, vakmanschap in de uitvoering en de waterbeleving goed te kunnen beoordelen. Uiteraard kwamen de juryleden ook op bezoek bij Wim en Anneke Robbertsen die net voorbij de Koppelbrug met een prachtig woonschip op de Eem wonen.

RESIDEREN „Toen we eenmaal wisten dat we op het water wilden gaan wonen was het voor ons meteen duidelijk dat we een varend woonschip wilden", aldus Anneke Robbertsen die samen met haar man Wim op de Robbedoes resideren. „Ook dat de keuken op dekniveau moest zitten zodat we een mooi uitzicht op het water zouden hebben wisten we al snel. Zo konden we gericht gaan zoeken naar een passend schip. Onze keuze viel op een Kempenaar die rond 1960 gebouwd is door Duivendijk. Dit schip hebben we in november 2015 zo uit de vaart overgenomen van een schipper die ermee wilde stoppen. Het schip moest 21 meter worden ingekort, van 55 naar 34 meter, dit was nodig omdat de ligplaats niet groter is. Het washok voor de stuurhut is nu de keuken, maar dan wat groter. Waar het gangboord was tussen washok en stuurhut is nu een glazen brug, dit om het beeld enigszins te handhaven en om nieuw en oud met elkaar te verbinden. Aan bakboordzijde zijn de deur en trap naar de stuurhut opgeofferd voor een nieuwe ingang en halletje. Door het hele schip is veel licht door de vele ramen. De mooie originele vormen van het schip zijn daar waar mogelijk behouden. De inrichting hebben we met veel oog voor originele details gedaan. We hebben oude materialen en spullen hergebruikt. In de woonkamer zijn twee stukken van de originele scheepswand terug te zien."

Het eindresultaat is een woonschip waarover tot in de detail goed is nagedacht.

Stemmen kan op woonbootvanhetjaar.nl. Op 12 mei wordt de winnaar bekend gemaakt.