• Rick van der Kraats/WNF

Rick (16) uit Hoogland wint prestigieuze foto award

HOOGLAND De 16-jarige Rick van der Kraats uit Hoogland heeft één van de prestigieuze WNF-Frans Lanting Photo Awards gewonnen. Zijn foto van een Jan-van-Gent in de avondzon krijgt de eerste prijs in de Young Talent-categorie van Nederlands grootste natuurfotowedstrijd. Hij heeft zijn prijs vanmiddag ontvangen in CineMec in Utrecht. In de bioscoop is ook een tentoonstelling te zien van de dertig genomineerde natuurfoto's. In de categorieën Kids en Volwassenen werden eveneens prijzen gewonnen. Daarnaast werd een Publieksprijs uitgereikt.

Rick van der Kraats maakte zijn winnende foto 's avonds in Helgoland, een Duits Waddeneiland. Frans Lanting: ,,Dit is een verbluffende foto van een Jan-van-Gent. De halve belichting valt net op zijn kop. Een perfecte opname en technisch gezien echt niet makkelijk."

De winnaar vertelt hoe hij deze foto kon maken: ,,Naarmate de zon steeds lager ging staan lieten de kliffen hun schaduw achter zich. Daaruit verschenen de vogels. Zodra ze hoog genoeg vlogen kwamen ze in het licht terecht. Doordat de Jan-van-Genten vooral wit gekleurd zijn kon ik van een snellere sluitertijd uitgaan. Het lastige was wel om het wit goed belicht te krijgen. Na vele mislukte pogingen is het naar mijn mening gelukkig toch gelukt!"

De WNF-Frans Lanting Photo Award kent een publieksprijs en drie juryprijzen: voor de categorie Kids (6-11 jaar), de categorie Young Talent (12-18 jaar) en de categorie Volwassenen (18+). De fotowedstrijd is voor de derde keer door

het Wereld Natuur Fonds gehouden in samenwerking met Frans Lanting. Lanting wordt beschouwd als één van de grote natuurfotografen van deze tijd. Al 40 jaar reist hij de wereld over om de schoonheid van de natuur vast te leggen. Met deze fotowedstrijd hoopt Lanting anderen te inspireren voor natuurfotografie en respect voor de natuur te stimuleren.

De winnaars van de Publieksprijs en van de vakjuryprijzen - de WNF-Frans Lanting Photo Awards - krijgen een exclusieve workshop natuurfotografie van de wereldberoemde natuurfotograaf en een verblijf in Center Parcs. De winnaars in de twee jeugdcategorieën ontvangen naast de Award - een beeldje - ook een Meet & Greet met de fotograaf en een avontuurlijke overnachting in de Jungle Dome van Center Parcs Het Heijderbos.