• Archief BDU Media

Roeivereniging houdt open dag

AMERSFOORT Eén van de senior roeiploegen van roeiverenging Hemus is dit seizoen tien jaar samen. Zij bereiden zich voor op de alweer 24ste aflevering van de Eemhead dat ooit begon poldervariant van de traditionele The Boat Race. De tweedstrijd is anno 2016 echter een onderdeel van een nationaal roeievenement. „Heerlijk om met z'n allen twee keer per week ontspannen te trainen."

Arjan Klaver

Dit zegt Wim Broekhuizen pal na de vrijdagochtendtraining. Hij deelt samen met zijn zestien leeftijdsgenoten al tien roeiseizoenen de 'Hemus-8'. „Ik heb in mijn studententijd volop geroeid", vertelt Broekhuizen na zijn ontspannen inspanning op de Eem.

„Na mijn pensionering heb ik deze tak van sport weer opgepakt bij Hemus. Een gezellige vereniging waar je net als bij andere takken van sport uiteenlopende mensen tegenkomt. Kijk, het elitaire luchtje dat in het grijze verleden om deze tak van sport hing, is gelukkig al heel lang opgetrokken. En zeker bij Hemus. Het aangename is dat je direct in het clubleven wordt opgenomen. Beginners kunnen na tien lessen al in de bootstoeltjes plaatsnemen. Destijds vormde ik een samen andere nieuwkomers een groepje leeftijdsgenoten dat anno 2016 nog steeds twee keer in de week traint om lekker fit te blijven. We hebben in de afgelopen tien jaar al heel wat uren doorgebracht op de ergometers die in het krachthonk staan. Daarnaast is het natuurlijk heerlijk om de trainingsochtenden door te brengen op het water van de Eem. Overigens is het geen overbodige luxe om een '8' te delen met 16 roeiers. Er zijn altijd wel teamgenoten die zich afmelden voor een training. En in geval we compleet zijn, kunnen we altijd een tweede '8' van de stellingen in het boothuis halen. Elke dag is anders. Bovendien genieten we volop van de natuur. Alleen bij windkracht 8 of meer is het roeien niet mogelijk. En dat geldt natuurlijk als de thermometer nul graden of lager aanwijst. En dat laatste komt steeds minder voor."

SCHERPE TIJD Ook Broekhuizen volgde uiteraard de successen van de Nederlandse roeiers in Rio. De vrouwen lichte dubbeltwee roeiden naar een gouden plak en er was zilver voor de vrouwen dubbelvier. Ook de bronzen race voor de mannen Holland-8 mocht er zijn. „Natuurlijk hebben deze resultaten een positieve invloed op de populariteit van de roeisport in ons land in het algemeen en die van roeivereniging Hemus in het bijzonder", aldus Broekhuizen „Ik verwacht ook dat we aanstaande zaterdag tijdens onze jaarlijkse Open Dag meer geïnteresseerden kunnen verwachten."

En het is sowieso een drukke maand voor de Amersfoorste roeiers. Want 24 september volgt de jaarlijkse Eemhead. Voor jonge en oud. De senioren '8' is volop in training. Ook dit jaar kunnen zij de nodige concurrentie verwachten van de krasse knarren van De Maas en Vinking. „Natuurlijk doen we weer ons stinkende best om een scherpe tijd neer te zetten op het acht kilometer lange roeitraject naar Baarn", bekent Broekhuizen. „Maar het plezier staat voorop. En dat is al op de kop af al tien jaar het geval."