• Jeroen van der Veer

Roos (9) schittert achter de piano

AMERSFOORT Ze is slechts negen jaar oud en toch schrijft en speelt ze haar eigen liedjes achter de piano. Roos van Wijk is een natuurtalent en dat is niet onopgemerkt gebleven. Zo doet ze momenteel mee aan een landelijke compositiewedstrijd en daarbij is ze doorgedrongen tot de landelijke finale. ,,Als ik dan bij de beste drie hoor, mag ik spelen tijdens het nieuwjaarsconcert in het concertgebouw."

Jeroen van der Veer

Zelf is de negenjarige Van Wijk er nuchter onder. Al van kinds af aan groeide ze op met muziek. Zo zijn haar ouders muzikaal en verdient haar vader er zelfs geld mee en reist hij door het hele land. Het was dan ook een a-b-c'tje dat Roos ook iets met muziek ging doen. Maar dat ze zo goed was, dat had niemand verwacht. ,,Het is echt niet normaal", aldus moeder Judith. ,,Dat ze zo goed kan spelen is al één ding, maar dat ze ook nog haar eigen nummers schrijft..."

NEURIËN Alsof ze al honderden interviews heeft gegeven, praat Roos van Wijk over haar talent. Met haar eigen nummer 'Saturnus' wist zij al twee rondes te overleven van de landelijke compositiewedstrijd die georganiseerd is door het Nederlands Blazers Ensemble. Afgelopen weekend was de halve finale. ,,Dat was best spannend", moet ze bekennen. ,,Dan bedoel ik niet het spelen, maar de momenten ervoor en daarna. Als ik eenmaal achter de piano zit, kan ik mij ding doen. Dan weet ik dat het goed komt."

Daar dacht de jury ook zo over en ze ging dan ook glansrijk door naar de finale. Dit kwam niet alleen door het feit dat zij de jongste deelnemer was -de concurrentie was vrijwel allemaal ouder dan 12 jaar-, maar vooral door haar fantastische pianospel. ,,Toen ik na afloop naar de wc ging, zat iemand mijn nummer te neuriën. Dat was super raar, maar wel heel stoer."

COMPLIMENT Op 17 december wordt Van Wijk verwacht in Tivoli en daar kan ze een podiumplek in het concertgebouw veilig spelen. ,,Ik ga de hele week oefenen, al zit het nummer al heel goed in mijn hoofd. Van alle mensen onder de 18 jaar zit ik nu bij de beste twaalf. Dat is al super goed, maar ik wil eigenlijk winnen. Of dat gaat lukken? Ik heb geen idee. Ik ga in ieder geval mijn best doen."

Met haar eigen nummer Saturnus wil ze opnieuw doen verrassen. Het nummer was al geschreven voordat ze zich had aangemeld voor de wedstrijd. ,,Als ik piano speel, probeer ik dingen. Als het goed klinkt, kan ik dat vrij goed onthouden. Ik had een begin- en eindstuk, maar tussenin nog niets. Opeens wist ik wat ik wilde en was het stuk klaar. Ik kreeg afgelopen weekend een mooi compliment. Zo zei iemand dat het haar ontroerde. Dat is een mooi compliment."

Zondag is de grote dag voor Van Wijk, maar stiekem droomt ze al vooruit. Van grote concerten bijvoorbeeld of van het feit dat ze haar beroep ervan wil maken. ,,Maar", benadrukt ze. ,,Ik wil vooral plezier erin blijven houden. Dat is het belangrijkste."

Achter haar begint moeder Judith te lachen. ,,Moet je d'r eens horen praten. Ik vind het echt leuk voor haar en geniet ervan. Hopelijk blijft zij dat ook doen."